Allt om renovering

Städhjälp vid renovering


De flesta av oss gillar ordning och reda och vill gärna ha ett rent och snyggt hem. Problemet är att ofta när man renoverar badrummet eller fixar med något kan det lätt bli ganska rörigt och stökigt. Är det en mindre renovering eller ett litet tillbygge är det kanske inga problem att städa själv. Men ska man bygga ut huset, eller genomföra en större renovering finns det städhjälp att hyra. Det finns nämligen städfirmor som erbjuder speciellt byggstäd.

Det finns även många andra typer av städfirmor, allt ifrån städfirmor som städar industrilokaler till företag som erbjuder hemstädning eller företagsstädning. Är du intresserad att få hjälp med städning så rekommenderar vi städkatalogen. Där finns ett register över städfirmor i Sverige, här kan du enkelt hitta olika typer av städfirmor, till exempel företag som är inriktade på klottersanering eller glasputs. Det finns även möjlighet att hitta en städfirma nära dig genom att du enkelt kan navigera efter län och ort. Titta gärna in på städkatalogen om du är intresserad.

Så polerar du terrazzogolv

Ditt nyslipade terrazzogolv ska mättas med vatten och tvålflingor så att det blir smutsavvisande och lätt att hålla snyggt.

För vanligt underhåll ska du sedan använda tvålvatten – men inte varje gång du städar. Då är risken att golvet blir för halt. Använd därför målartvätt varannan gång du tvättar golvet. Då är det fortfarande mättat med såpa, men du slipper halka.

Använd för övrigt aldrig kalkborttagningsmedel, syra eller ättika på terrazzo. Det tål inte beläggningen.

Vi jämför 7 olika värmekällor för hushållet

I dagens samhälle finns det massa olika alternativ till värmekällor till ditt hushåll. Det är ju så att när man vill renovera hemma så kan det innebär en större förändring så som att man vill ändra sitt alternativ att värma upp huset. Vi tänkte idag gå igenom sju stycken och jämför för- och nackdelar.

Biobränsle

I det innefattas ved, pellets, och flis. Bränslet matas i en panna och bränns.
Fördelar: Lågt pris, förnyelsebart bränsle, lugn prisutveckling. Installationskostnad oftast lägre än värmepump, 70 000 – 150 000 kr.
Nackdelar: Utrymmeskrävande anläggning och förråd.

Direktverkande el

Fördelar: Lätt att installera och reglera. Ett smidigt system.
Nackdelar: Numera nästan ointressant på grund av priset. Kostnadsnivån på energin gör att den i praktiken bara gå att använda i fritidshus.

Fjärrvärme

Hett vatten produceras och distribueras  från en fjärrvärmecentral via ledningar till kunderna.
Fördelar: Driftsäkert, tar liten plats och billigt även om priserna varierar mellan bolag.
Nackdelar: Dyrt, cirka 6 000 kr per radiator, om man måste installera sådana. Kan ge problem med fuktbalansen i utrymmen där man tidigare har haft andra uppvärmningssystem. Finns endast i tätorter.

Gas

Naturgasen distribueras via ledningar till hushållens  gaspannor.
Fördelar: Rent, inga utsläpp, effektiva pannor, kan även användas i oljepannor med hjälp av speciell gasbrännare. Installtionskostnad runt 100 000 kr för egen gaspanna.
Nackdelar: Dyrt, fossilt bränsle, begränsad geografiskt tillgång.

Olja

Oljan levereras med tankbil till villapannorna. Har varit det stora uppvärmningssystemet efter kriget.
Fördelar: Billig installation, stort energiinnehåll.
Nackdelar: Fossilt bränsle, dyrt.

Solvärme

Energi från solen överförs från solfångaren till ackumulatortank.
Fördelar: Inga utsläpp. Perfekt för den miljömedvetne. Installtionskostnad 50 000 kr för tio kvadratmeter.
Nackdelar: Kan bara användas som komplement till andra uppvärmningskällor. Bygglov krävs ofta för anläggningen.

Värmepumpar (Luft/Luft)

Utvinner värme ur luften utanför och sprider den i villan.
Fördelar: Billigt installtion, 15 000 – 20 000 kr. Låg energipris.
Nackdelar: Komplement.

Värmepumpar (Luft/Vatten)

Ger värme från luften till ett vattenburet system. Installation 90 000 – 110 000 kr.
Fördelar: Bra om huset saknar öppen planlösning eller har flera våningar.
Nackdelar: Blir väldigt dyrt att installera om det inte redan finns ett vattenburet system i huset.

Värmepumpar (Bergvärme/Jordvärme/Sjövärme/Grundvattenvärme)

Utnyttjar värmen i jord och vatten. Anläggningarna kostan mellan 140 000 och 170 000 kr att installera.
Fördelar: Alla värmepumpar har lågt energipris och inga utsläpp.
Nackdelar: Är främst risken för att elpriserna stiger och gör dem dyrare.

Värmepumpar (Frånluftvärmepump)

Återför värme från ventilationsluften till huset. Det finns i dag bara i nybyggda hus. Större hus är 100 – 110 kvadratmeter kräver oftast ytterligare en värmekälla.

Så planerar du din renovering

planeraVi tänkte gå igenom vad man bör tänka på eller vilka frågor vad man ska ta ställning till innan man drar igång och får ett bra flöde på sin renovering.

För att att hjälpa dig att sortera tankar, idéer och önskemål så börjar vi med att ställa oss några frågor. I och med att du svara på dessa frågor har du kommit en bra bit på vägen i den spännande processen detta innebär med renovering.
Ett bra tips kan vara att skriva av dessa frågeställningar som vi ställer för att sedan sitta i lugn och ro och svara på dom och sedan spara dom i en mapp tillsammans med färg- och materialprover. Då får du en bra strukturerad start och de bli lättare att slutföra sina projekt och att de blir bra från början.

Vilken atmosfär ska rummet ha?

  • Ska de vara ljust och luftigt?
  • Ska det vara en lugnt och intim rum/lägenhet/hus?
  • Vill du ha ett elegant och lite kyligt rum?
  • Eller ett robust och rustikt rum med utvecklingsmöjligheter?

Om du har sånär klart för dig hur du vill att rummet ska kännas att vistas i, blir det enklare att välja färger och material. Då kan du nämligen sortera bort det du inte gillar. Står ett lugnt och intimt rum på önskelistan, väljer du självfallet bort de kyliga blå nyanserna och undviker släta, blanka ytor. Vill du däremot ha ett ljust och luftigt rum, finns det många möjligheter.

Hur ska rummet användas?

  • Ska det vara en plats där barnen kan härja fritt?
  • Eller är det ett rum för vuxna.
  • Ska det finnas en matplats eller en arbetsplats?
  • Irriterar du dig snabbt på smuts och dammråttor?
  • Ska hemmets enda teveapparat stå här? Tänk sittplatser.

Tänk på att damm och smuts syns tydligare på mörka ytor än på ljusa. Ett matbord kan också användas till lek och arbete. Blanka ytor är snygga, men opraktiskt där barn håller till – små barnhänder lämnar ofta spår efter sig. Välj gärna ett bord i naturträ om du vill göra det enkelt för dig. Är du främst vuxna som ska hålla till i rummet är det kanske lämpligt att prioritera bekväma möbler.

Detta var början på vad du ska tänka på när de kommer till att planera sin renovering. Vi återkommer med fler frågeställningar inför din renovering, men börja med dessa och tänk igenom dom så är ni en bra bit till ert drömboende.

Gör ditt egna rengöringsmedel

sprayflaskaÄr de så att du lägger mycket pengar på rengöringsmedel alternativt rengöringssprej så kan de vara på tid att göra eget och spara en massa pengar.
En färsk undersökning från rengöringstillverkaren Grumme visar att vi svenskar städar sällan och miljöfarligt. Badrummet är det rum där man gör av med mest rengöringsmedel och är därmed också den största miljöboven.

Ett alternativ är att göra egen rengöringsmedel av såpa, bra både för miljön och din ekonomi. Blanda en halv kapsyl såpa till en halv liter vatten i en sprejflaska.
Grumme såpa kostar ca 20 kr för 750 ml, en såpaflaska räcker till 150 sprejflaskor hemmagjord såpa.

Renovera och planera din tvättstuga Del 2

Vi forsätter där första artikeln Renovera & planera din tvättstuga Del 1 slutade där vi gick igenom hur vi skulle planera rummet för tvättstugan. Nu går vi vidare med utrustningen vi ska ha i tvättstugan.

SKÅP OCH BÄNKAR. Dessa måste ha höga ben som tål vattn eller vara vägghängda så att man smidigt kan spola av golvet under dem.

FÖRVARING. Ställ strykjärn, tvättmedel och andra kemikalier utom räckhåll för barnen. I skåp och hyllor över arbetsbänken är de lätta att nå.

NYA VITVAROR? Se över miljö och energiklasserna på tvättmaskin, torkskåp och tumlare. Det går att spara pengar på driftkostnaderna och samtidigt vara snäll mot miljön. Tvättpelare är smidigt och tar lite plats.

EN REJÄL SKÖLJHO. Ett måste för att kunna tvätta känsliga plagg för hand och blötlägga det som blivit mycket smutsigt.

ARBETSYTA. Ta gärna till ordentligt med arbetsyta för att stå och sortera strumpor och vika tvätt vid. Bänkskivan ska vara av ett material som är lätt att torka av och hålla rent.

Källa: viivilla.se

Renovera och planera din tvättstuga Del 1

Foto: Elfa

Foto: Elfa

Tvättstugan tillbringar man ofta mer tid än vad man önskar i. Det handlar ofta om att det är trångt och dåligt med utrymme och inget speciellt roligt. Men med ett par enkla tips och lite planering så kan du göra det hela till en mycket roligare upplevelse. Vi ger dig en tips i en liten serie på 2 delar här på Allt om renovering.

PLANERA. Det är viktigt att ordna ett bra flöde för tvätten. Man kan ta tänka sig att man ska ha allt som i en kedja – från tvättkorgen till tvättmaskinen, upp på tork eller till tumlare och sedan vidare via en arbetsbänk för att sorteras och vikas eller strykas. Att få in detta naturliga flöde underlättar en hel del.

VENTILATION. Detta är A och O för att få tvätten torr. Det allra bästa är en tvättstuga med fönster som går att öppna. Saknas fönster – införskaffa en fläkt! Ligger tvättrummet i en fuktig källare kan en luftavfuktare vara bra, särskilt på sommaren då värmen är avstängd i huset.

VÄGGAR. Dessa ska tåla vatten men behöver inte vara lika täta som i badrummet. Målade ytor duger fint och kan kompletteras med några rader kakel över sköljhon. Välj ljusa färger  om rummet ligger i husets källare och saknar dagsljus.

GOLV. Ska vara ett slitstarkt och avspolbart våtrumsgolv med en rejäl golvbrunn. Undvik att förvara saker på golvet. Eftersom det lätt blir dammigt i tvättrummet är det viktigt att det är lättstädat. Om du vill stryka i tvättstugan är det bra med en trätrall, en kraftig plastmatta eller något annat mjukt att stå på.

LYS UPP. Skaffa ett gott allmänljus. Det är också viktigt med bra arbetsljus över arbetsbänk och strykbräda.

Renovera och planera din tvättstuga Del 2

Källa: viivilla.se

InredningsPalatset ger dig inredningstips för hemmet

InredningsPalatset är nystartad sida på nätet som kommer att förse sina läsare med tips inom inredning och allt runt omkring. Dom har nu börjat skriva en liten serie på hur du fixar ditt hem inför julen på bästa sätta. Detta innefattar hur du får upp stämningen och i hemmet genom att välja rätt blommor och hur du underhåller dom. Dom ger även bra tips på hur du får ditt hem med lantlig känsla. Ta och titta in redan idag och få bra och användbara inredningstips.

Spara pengar genom att elda med pellets

Vi har undersökt fördelarna med att elda och värme upp ditt hem med pellets. Är det så att du i dagens läge värme upp ditt hem med direktverkande el så skulle en installation av en pelletskamin eller pelletspanna kunna innebär att du sänkte dina kostnader med upp till 55 procent.

Om du väljer att installera en pelletspanna så finns det två alternativ att göra detta med och det ena är om du har en gammal panna så kan man behålla denna och bara installera en ny pelletsbrännare detta är dock inte alltid det bästa alternativet då det inte alltid blir så lika effektivt som att köpa och installera en nya pelletspanna med tillhörande pelletsbrännare och inmatning.

Renovera på höghöjd

Ska ni renovera hemma och inte kan upp få upp byggnadsställning för att det är för trångt eller kanske inte passar på just för tillfället så är HGHK som gäller. HGHK är specialiserad på höghöjdsarbete och har varit verksam inom område i över 20 år. Dom utför allt ifrån renoveringsarbete på puts eller måla. Man är även specialisera på att tak & fasad rengöring som dom utför med Grön Fri, som är en världsledande produkt på marknaden som löser problemet i på djupet. Man är även utbildade på asbestsanera.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress