Allt om renovering

Renovera trägolv


I stället för att lackera ditt trägolv kan du behandla det med olja.

Innan du behandlar golver med olja skall det ha rengjorts, slipats och vara helt torrt. Den avslutande  behandlingen är en slippning(korn 100-120), som ger en både fin och slät yta utan slipspår.
Denna del av arbetet får du inte hoppa över. Om du inte finslipar finns det risk att slipspåren syns tydligt när golvet har oljebehandlats. Och då är det för sent att göra något åt dom.
Efter slipningen skall golvet dammsugas noga och till sist kan du behandla det ytterligare en gång med ett särskilt rengöringsmedel för obehandlat trägolv. Låt sedan golvet torka vilket tar minst 8 timmar om inomhustemperaturen är omkring 20 grader. Först härefter är golvet klart för oljebehandling.

Om golvets yta är mindre än 12-15 kvadratmeter kan du klara jobbet för hand. Du behöver då en gummiskrapa som tål olja, en skursvamp med handtag samt några bomullstrasor.

Fördela oljan med gummiskrapan över högst 5 kvadratmeter i sänder. Olika träslag suger olika mycket, men räkna med att oljan bör ligga på ca 15 minuter. Om oljan på den tiden har sugits in i träet, lägger du på mera olja. Efteråt poleras ytan med skursvampen. Överflödig olja fördelas på nästa yta eller torkas upp med trasorna.

När golvet har polerats noga skall det torkas och du kan forsätta till nästa etapp. Den behandlade ytna skall kännas slät och fullständigt fettfri.

Efter cirka ett dygn kan golvet beträdas, men härdningen pågår 4-7 dagar vid normal inomhustemperatur. Därför är det en god idé att lägga papp – absolut inte plast och helst inte papper – där man går. Undvik att spilla vatten på golvet. Använder du en polermaskin tar härdningen ett par dagar.

Polera med maskin
Hyr en polermaskin i hyraffär, hos en färghandlare eller av en golvleverantör. Det kostar cirka 200 kr per dygn. På maskinen finns en stor, roterande trissa som du både kan polera och slipa med. Du tycker säkert att det är svårt att styra maskinen, men efter en stunds träning går det bra. Maskinen styrs med handtagen, som kan hållas med en hand eller bägge.

Genom att vippa på handtaget bestämmer du åt vilket håll maskinen skall arbeta. Trycker du ner det, går maskinen bakåt. Lyfts handtaget går maskinen framåt. Vrids handtaget mot höger, ja så går även maskinen åt höger. Arbeta med endast små rörelser och håll stadigt i maskinen, så är det inte så svårt att styra den.
En optimal arbetsställning är när handtaget hålls i höfthöjd eller strax nedanför höften. Täck sockla, dörrar och väggar med plast, så stänks det inte ner med olja.
Glöm inte dra ut kontakten innan du byter slipskiva eller polertrissa.

Vilken färg ska golvet ha?
Polertrissan förekommer i olika kvaliteter. Beroende på tillverkaren, kan trissorna ha olika färg beroende på vilken kvalité trissan har. Till oljebehandlingen av golv används normalt gula eller vita trissor, som är cirka 10 mm tjocka skivor av plast.
Det finns fler olika slags golvoljor att välja bland, beroende på vilken affär du går till. En del oljor är bäst för hårt trä, t ex ek och ask, men de flesta oljor är avseeda för behandling av furugolv.
Oljans egenskaper har stor betydelse för vilken färg du vill att golvet skall ha efter behandling. De flesta oljor ger furugolvet en varmt gulröd lyster medan några oljorinnehåller ljusa färgpigment för att ge ett ljust golv. Nårga golvoljor är nästa neutrala och kan med fördel användas som ytbehandling på ett slipat och såp-/lutbehandlat golv, somman vill skall bevara sitt ljusa utseende.
Fråga din färg- eller golvhandlare vad som pass just ditt golv om du är osäker.

Gnid in oljan i träet
Man drar sig för det, men oljan skall faktiskt hällas ut på golvet och sedan fördelas med gummiskrapa eller med polermaskinen, som försetts med en vit polertrissa. Oljan skall få tränga ner i träet i ca 15 minuter. Skulle träet på vissa ställen suga åt sig oljan på den kvarten, häller du på lite till. När golvet har fått lov att suga, skall återstående olja poleras ner i träet med maskinen samtidigt som träet slipas med polertrissan. Efter en omgång torkar du upp överflödig olja. Polera golvet efter 4-6 timmar med maskinen och en trissa som försetts med en stor trasa. Fukta trasan med 1 dl olja för var 10:e kvadratmeter du polerar. Efter 4 timmar kan du gå på golvet men härdningen tar ca 36 timmar.

Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav

Tips på en produkt som passar in här är Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav
Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav

Här kan du köpa och läsa mer om Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav som du ser på bilden. Pris för Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav var i skrivande stund ca 526.0 Läs mer här…

Underhållsolja Berg & Berg

Tips på en produkt som passar in här är Underhållsolja Berg & Berg

Underhållsolja Berg & Berg

Här kan du köpa och läsa mer om Underhållsolja Berg & Berg som du ser på bilden. Pris för Underhållsolja Berg & Berg var i skrivande stund ca 183.0 Läs mer här…

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress