Oftast går det väldigt många år innan du köper en ny luft/luftvärmepump. Det är egentligen inget fel på detta, tvärtom. Att en värmepump har en lång livstid är en förutsättning för att bytet ska vara en god affär. Det är trots allt dyrt att köpa en värmepump, oavsett vad det är för typ av värmepump du köper.

Dagens värmepumpar har utvecklats enormt mycket under de sista åren. Det gäller både för vätska-vatten värmepumpar och luftvärmepumpar. Så, om det var väldigt många år sedan som du köpte din värmepump kan det vara dags att överväga att byta.

Låg kostnad för en luft/luftvärmepump

Idag är en luft/luftvärmepump en av de billigaste värmepumparna man kan byta till. Det beror på att man slipper lägga pengar på arbetskostnaden som krävs för att bergvärmepumpar och jordvärmepumpar ska fungera. Dessutom behövs inget vattenburet värmesystem. Allt som krävs är att det finns en relativt öppen planlösning i huset och att klimatet är ganska varmt.

En riktigt bra luftvärmepump kan ha ett SCOP-värde på över 5, i klass med både bergvärme- och jordvärmepumparna. Tack vare sitt låga pris kan det vara väl värt att undersöka om ett inköp kan dra ned på driftkostnaderna i hemmet ännu mer, speciellt om du byter från en gammal värmepump till en ny.

Höj värdet på bostaden

Att byta till en ny värmepump är inte bara bra för att dra ned på månadskostnaderna. Du höjer även värdet på din bostad, något som gynnar dig ifall du skulle vilja sälja bostaden någon gång. För de potentiella köparna som tittar på huset är det mycket mer värt att köpa en villa som har låga driftkostnader, även om den skulle vara lite dyrare initialt.

Moderna funktioner

Många av dagens värmepumpar har inte bara bättre COP-värde, de har även blivit smartare! Hur då kanske du undrar?

Jo, med hjälp av smarta styrprogram som ser till att uppvärmningen sker så effektivt som möjligt kan värmepumparna dra ned dina kostnader med ytterligare några snäpp. Du har dessutom möjlighet att se energiförbrukningen på närmare håll. Du ser direkt om något är fel eller om det ser konstigt ut. Skulle SCOP-värdet helt plötsligt bli lägre än vanligt under en viss period kan det vara läge att undersöka värmepumpen. Du har alltså möjlighet att upptäcka och reparera eventuella felaktigheter tidigare än någonsin.

Välj bland ett flertal prisvärda varumärken

Idag kan du hitta många olika varumärken vars luftvärmepumpar håller hög klass. Ett av dessa företag är de svenska tillverkarna NIBE. Med över 30 års erfarenhet har de inte bara tagit fram riktigt bra produkter under lång tid, de har även utvecklat många av marknadens vassaste värmepumpar. Deras luft-luftvärmepump Nibe Aria levererar både värme och kyla. Det finns många luftvärmepumpar att välja mellan idag. Vill

Läs gärna våra andra artiklar för att ta reda på hur du ska tänka när du vill byta till en ny luftvärmepump.