Du kanske undrar varför det står luftluft framför värmepump? Kanske har du även sett andra värmepumpar och dess konstiga namn, exempelvis vätska/vatten-värmepump eller frånluftsvärmepump. Här går vi igenom vad som skiljer en luft/luftvärmepump från andra värmepumpar.

Så fungerar värmepumpar

Med en luft/luftvärmepump används utomhusluft till att värma huset.
Med en luft/luftvärmepump används utomhusluft till att värma huset.

En luft/luftvärmepump använder sig av värmeenergi från luften för att värma upp luften inuti huset. En vätska/vattenvärmepump får sin värme från en kollektorvätska som finns inuti en slang. Den slang kan antingen ligga djupt ned i en energibrunn, slingrande under gräset på tomten eller på botten av en sjö. Vätskan värms upp när den pumpas genom brunnen och denna värme används för att på olika sätt värma vattnet som cirkulerar i husets värmesystem. En vätska/vatten-värmepump är alltså kopplad till en slang och därefter till husets radiatorer och/eller golvvärme.
Frånluftsvärmepumpen är något av ett specialfall. Den fungerar som en värmepump, men samtidigt skiljer den sig från en luft/luftvärmepump. Frånluftspumpen använder sig av värmen som finns i luften inuti huset. Den kräver att det på något sätt kan komma in ny luft, antingen genom en ventilationsfläkt eller genom ventiler. Frånluftsvärmepumpen ser då till att den ”gamla” luften pumpas ut samtidigt som den nyttjar värmen från denna luft för att värma upp det vattenburna värmesystemet. Det borde alltså heta frånluft/vatten-värmepump men oftast kallas det bara för frånluftsvärmepump.

Det är relativt billigt med luft/luftvärmepumpar

Ett enkelt svar på detta är priset. Kostnaden för en luft/luftvärmepump är lägre jämfört med vätska/vattenpump av den enkla anledningen att du slipper kollektorslangen och allt arbete som krävs för att sätta ut denna. Ska du ta tillvara bergvärme kommer du att behöva borra, en kostnad som blir dyrare ju djupare du måste borra. För markvärme måste du gräva och för sjövärme måste du dyka.
Luftvärme behöver du inte borra, gräva eller dyka för att komma åt. Det du däremot kan behöva är en fläkt eller att huset har ventiler, åtminstone om du väljer en frånluftsvärmepump.

Kraven för att en luft/luftvärmepump ska fungera effektivt:

  • Du ska ha en ganska öppen planlösning.
  • Huset ska vara välisolerat. Något som förövrigt alltid är bra när det kommer till uppvärmningen av huset.
  • Värmepumpen måste vara tillräckligt stark.

Se till att du köper en värmepump som anpassad för det nordiska klimatet. Dagens värmepumpar för luftvärme klarar av att ge dig värme även när det är riktigt kallt ute. De lägsta temperaturerna brukar ligga mellan 20 och 25 minusgrader.

Hur vet jag vilken värmepump jag behöver?

Detta är den stora frågan när det kommer till värmepumpar. Vilken passar för just dig? Det finns många olika variabler att tänka på när det kommer till just denna biten. Ta kontakt med ett par företag som erbjuder installation av värmepumpar. De kan hjälpa dig välja rätt bland alla de alternativ du har på marknaden idag. Genom att ta in flera offerter kan du även jämföra priset mellan aktörerna. Se till att du får hela kostnaden, det vill säga inklusive installation och eventuell kalibrering.