När fönsterramarna börjar bli torra eller murkna så är det dags att göra något åt saken innan du får allt för höga uppvärmningskostnader.

Innan du sätter i gång och renovera  dina fönster kan det vara klokt att ställa sig frågan – behöver vi bara renovera eller är det bättre att byta fönster helt? Att byta fönster helt görs så klart till ett högre pris än en renovering, men det kan vara värt det i längden om du väljer fönster som isolerar mycket bättre än din nuvarande.

Vill du byta till större eller fler fönster?

Priset på din fönsterrenovering eller ditt fönsterbyte avgörs så klart av vilken typ av arbete du väljer att göra. Om du endast väljer att byta till likvärdiga fönster av standardstorlek kommer du antagligen ner i pris för själva fönstret. Vill du till exempel skapa mer ljus i hemmet genom större fönsterytor och fler fönster? Då blir arbetet som behöver utföras dyrare. Det kan dock vara lika bra att göra hela arbetet på en gång. Fönsterfirmor erbjuder ofta ett paketpris för sådana typer av projekt.  Är dina fönster väldigt slitna? Då kan det bli minst lika dyrt att renovera dina fönster som det bli att byta dem helt. Materialkostnaden blir kanske lägre om du renoverar, men du får betala mer i arbetskostnad.

Läs mer om kostnaden för ett fönsterbyte – och hur du kan komma undan billigt 

Vilken typ av fönster du väljer påverkar

fönster med spröjs

När det kommer till fönster kan det vara klokt att välja en modell som kommer att minska dina kostnader i huset i framtiden. Det kan också vara klokt att välja en modell som kan höja värdet av huset vid en eventuell försäljning. Funktioner som klingar högt i sådana lägen är bullerreducering och isolerande egenskaper. Här gäller det att titta efter låga så kallade U-värden. U-värdet är ett mått på hur mycket värme ett fönster släpper ut och ett riktigt lågt U-värde ligger under 1,2 vilket är gränsen för energifönster. De flesta treglasfönster har ett U-värde under 2.

När proffs byter eller renoverar fönster

När du väljer att leja bort fönsterbytet/renoveringen till proffs tillkommer så klart en kostnad för själva arbetet. Denna kostnad är ofta en stor del av slutpriset, men det finns sätt att minska på den.

Ett tips är att först och främst ta in offerter från inte bara ett, utan flera olika företag inför fönsterbytet. På så sätt kan du jämföra de olika alternativen mot varandra och se vilka förmåner du får i de olika prisen, och alltså få ut så mycket som möjligt av arbetet. Du kan även se vad som verkar vara ett skäligt pris för bytet och kan därför undvika att betala överpris för arbetet.

Ett ytterligare tips är att använda dig av ROT-avdraget, som ju är utformat för just den här typen av renoveringar. Med ROT-avdraget får du avdrag på skatten för arbetskostnaden vid en renovering, ombyggnation eller utbyggnation i ditt hem. Du kan få upp till 50 000 kronor i avdrag men detta påverkas bland annat av hur mycket du tjänar. Be hantverkaren räkna på ROT-avdraget direkt i offerten och kontrollera alltid att moms är inräknat i priset, så att du inte får en chock när detta sen adderas på priset vid ett senare tillfälle!

Du kan läsa mer om ROT-avdraget på skatteverkets hemsida