Ett fönsterbyte är en ganska krävande form av renovering som kan kosta en hel del beroende på dina fönstermått och materialval. Men det finns sätt att minska på kostnaderna vid en fönsterrenovering, och här kommer några tips om hur man kan göra.

Fundera över vilka ramar du vill ha till fönstret

Ramarna är ett område där man kan spara in pengar vid ett fönsterbyte. De ramar som är vanligast i Sverige är:

  • Träramar som är ett billigt alternativ. Med trä får du bra isolering, vilket sänker uppvärmningskostnaderna för huset. Det man dock bör tänka på är att trä kräver underhåll, och det kostar såklart, samt tar lite tid när det väl ska göras cirka var 7-10 år.
  • PVC-ramar som är ramar i plast. De isolerar tyvärr inte lika bra som trä eller aluminium. Dock har isoleringsförmågan för PVC blivit bättre med åren, så nyare modeller kan mycket väl vara goda alternativ. PVC är även i princip underhållsfritt och håller länge.
  • Aluminiumramar är det dyrare alternativet, men har mycket goda isoleringsegenskaper och är underhållsfritt.

Så ska du tänka när du väljer fönster

Ett område att skala ned priset på – arbetskostnaden för att byta fönster

Ett snyggt fönster ger huset karaktär

Du kan förstås få bort arbetskostnaden helt genom att själv byta fönster. Detta är dock endast att rekommendera om du har de kunskaper som krävs för att göra jobbet på ett korrekt och fackmannamässigt sätt. Detta eftersom:

  • Fackmannamässigt utförda renoveringsarbeten kan höja husets värde.
  • Icke fackmannamässigt utförda arbeten kan medföra problem som kanske inte syns vid första anblicken, som till exempel luftspalter man inte räknat med mellan karmen och väggen.
  • Dessa kan leda till höjda värmekostnader och fuktproblem.
  • Dessutom får du ändå räkna in den tid du lägger på arbetet som tid du kunde gjort något annat på – till exempel tjänat pengar.

Använd dig av ROT-avdraget för att minska på arbetskostnaden

Känner du att du inte kan göra ett fackmannamässigt jobb med fönsterbytet? Det finns pengar att tjäna även när du använder en fönsterbytarfirma. ROT-avdraget innebär att du som bor i Sverige samt betalar skatt i landet har rätt att dra av delar av kostnaden för arbetet på skatten. Varje husägaren kan få avdrag på upp till 50 000 kr per år. Är ni alltså två personer som står på huskontraktet finns det stora pengar att tjäna in.

Andra tips för att minska på just arbetskostnaderna är:

  • Att jämföra ett flertal olika offerter innan ni bestämmer er för en specifik firma.
  • Prata även med vänner, familj och bekanta runtomkring för att få reda på om de har bytt fönster nyligen och vad det i så fall kostade. På så sätt får du en bild av vad som är ett rimligt pris för det arbete du vill ha utfört.