Du som går i fönster-bytar-tankar har vissa beslut som du måste fatta framöver. Ska du byta själv eller anlita proffs? Ska du satsa på energifönster eller nöja dig med fönster som har ett hyfsat lågt U-värde? Ska du sätta in större fönster? Ha spröjs?

Låter allt det här som grekiska för dig?

Läs vidare för att få lite mer klarhet i vad som är vad i fönsterdjungeln.

Fönster och dess funktioner

kvinna tittar ut genom fönster

Priset på dina fönster påverkas i mångt och mycket av deras funktioner. Men innan du ens börjar titta på priser är det bra att fundera på vad du vill ha för funktioner i dina fönster. Några grundläggande funktioner för fönster är:

  • ljusinsläpp
  • utsikt
  • isolering
  • vädring

Ljusinsläppet påverkas mest av i vilken riktning fönstren sitter och hur stora de är, och samma sak gäller utsikten. Vädringen påverkas av fönstrens öppningsfunktion, och i vilken riktning denna går. Det finns fönster att hänga i alla fönstrens karmar, så att du kan välja precis i vilken riktning du vill öppna fönstren, eller om du vill kunna skjuta dem, vrida dem eller kippa dem. Men en sak som påverkar fönsters pris mer än något annat är just isoleringen.

U-värde och värme

För dig som genom att byta fönster vill sänka priset för dina värmekostnader gäller det att leta efter U-värdet för hela fönstret. Vad är då U-värdet? Det är ett mått på hur mycket värme ett byggmaterial släpper ut, och beräknas alltså per varje material i fönstret. Det innebär alltså att allt från ramar till karmar till glasskivor till tätning påverkar fönstrets U-värde, vilket dels gör det viktigt att hålla koll på just hela fönstrets U-värde, och inte bara själva rutan, men även se till så att arbetet blir utfört korrekt vid ett fönsterbyte. Uppstår det en luftspalt någonstans mellan fönstret och väggen är nämligen fönstrets U-värdet meningslöst eftersom det inte sluter tätt runtomkring det.

  • Vanliga 3-glasfönster har ofta runt 2,0 i u-värde.
  • Energifönster har under 1,2 i u-värde.
  • Fönster med energiklass A har under 0,9 i u-värde.
    Om du känner att du har råd att lägga de extra kronorna på riktigt väl isolerade fönster så kan det verkligen vara en bra idé, då detta betydligt sänker dina värmekostnader. Det uppskattas att med normala 2-glasfönster så försvinner ca 1/3 av husets värme just genom fönstren.

Ta in proffs eller byta fönster själv?

Det pris du kommer betala för fönsterbytet varierar beroende på om du ska göra arbete själv eller ta in ett proffs? Det är dyrt att byta fönster, men du kan komma ner nämnvärt i pris genom att använda dig av ROT-avdraget. Med ROT-avdraget får du avdrag på skatten för just arbetskostnaden vid en renovering, ombyggnation eller en tillbyggnation. Du kan få upp till 50 000 kr. i avdrag, men detta beror bland annat på hur mycket du tjänar. Titta in på Skatteverkets hemsida för de uppdaterade reglerna, eller fråga din hantverkare, de har oftast koll på hur regelverket går till.