Har husfasaden börjat se trött och sliten ut? Ny färg kan ge hela huset ett välbehövligt lyft. Det är ett omfattande projekt att måla om huset och vi skulle rekommendera att du tar kontakt med en professionell målare som hjälper dig. Nu när rotavdraget finns (och ledig tid uppskattas allt högre) brukar det löna sig i det långa loppet att låta ett proffsigt måleri ta hand om huset. Var snäll mot dig själv, njut av semestern istället!

Vill du veta mer om hur måleriprojektet kommer gå till? Kika nedan.

Måla om huset – steg för steg

Först måste man lägga ner tid på förarbetet. Husfasaden ska tvättas och skrapas innan den nya färgen läggs på. Mögel ska bort. Rostiga spikar ska bort. Är virket angripet av ro?ta? Då är det bäst att byta ut det på en gång så slipper man problem i framtiden. I förarbetet kan man behöva stryka på grundolja på vissa partier där man har skapat bort färg. Grundoljan tränger in i träfibrerna och ger bland annat skydd mot vattenupptagning och sprickor.

Nu är det dags att maskera in allt som inte ska målas – oftast fönster, fönsterbleck, stuprör och belysning.

Fram med penslar och rollers.

Först målar man alla omålade ytor med grundfärg. När grundfärgen har torkat börjar man täckfärgsmåla. Först fasaden sedan foder och knutar som eventuellt har en avvikande fa?rg. Kom ihåg att man bör stryka på täckfärgen två gånger för att få så hög kvalité som möjligt på slutresultatet.

Så lång tid tar det att måla om huset

Hur många timmar målarprojektet tar beror givetvis på hur stort huset är, väder och vind, och även hur många det är som jobbar med huset. I regel brukar förarbetet kunna ta längre tid är själva målandet. Om man grundmålar med oljefärg kan det även ta lite längre tid än om man målar med vattenbaserad täckfärg.

Generellt bör man sätta av åtminstone en till två veckor åt husprojektet.

Glöm inte bort att man kan behöva godkännande från grannarna (innan du målar om huset) ifall området är detaljplanerat. Kontakta din kommun om du vill veta mer om det.