Har du i dagsläget direktverkande el? Skjuter energifakturorna i höjden varje år? Då kan det vara på tiden att överväga ett byte. För dig som redan har ett vattenburet uppvärmningssystem finns goda möjligheter att byta till luftvärme eller bergvärme. Båda dessa system är kända för att vara otroligt billiga i drift och samtidigt ett miljösmart alternativ. Just luftvärme passar bra för dig som bor på en tomt där berggrunden inte är lämpad för bergvärme. Eftersom det inte krävs någon borrning för att installera luftvärme är det en lättare procedur.

Men luftvärme passar inte alla. Bor du i en väldigt stor villa, har en stor familj och höga energibehov kan bergvärme vara ett bättre alternativ. Detta uppvärmningssystem kan ge dig upp till 80 procent i besparingar. Dock fungerar det inte alltid att installera bergvärme på grund av berggrund och liknande.

Men luftvärme då, fungerar det att använda överallt?

För dig som bor i mellersta och södra Sverige brukar det ofta vara lönsamt att installera luftvärme, däremot kan det vara en nackdel om du bor i norr. Anledningen är att luftvärme använder sig av utomhusluften och omvandlar den till värme. Den fungerar bra även om det är minusgrader men det kan bli problem om temperaturen sjunker alldeles för lågt. I norra Sverige kan det bli väldigt kallt och man kan ofta behöva stödelda under vintrarna om man har luftvärme.

Vad är så bra med luftvärme?

Med luftvärme används utomhusluften  som värmekälla.
Med luftvärme används utomhusluften som värmekälla.

Luftvärme är miljösmart och otroligt billigt i drift. Samtidigt behövs varken borrning eller krångliga installationer som med bergvärme. Luftvärme som installeras i mellersta och södra Sverige klarar vanligtvis av bostadens värme- och varmvattenbehov utan problem.

Kolla upp kostnaden för en luftvärmepump

Har du börjat fundera på att satsa på luftvärme? Då vill du säkert veta vad en luftvärmepump kostar. Det är väldigt viktigt att jämföra priser på värmepumpar noggrant eftersom dessa kan skilja sig rejält rent prismässigt. Varför inte kolla in sidor som prisjakt.nu? Där kan du hitta listor med prisjämförelser som ger dig konkreta förslag på det bästa priset för en luftvärmepump samtidigt som du kan läsa mer om värmepumparnas egenskaper.

I nuläget ligger följande produkter högst upp i popularitet:

  • Nibe F2120 12kW
  • CTC Ecoair 510M
  • Baxi Bonus Air 10

Men du ska såklart inte stirra blint på bara den här listan eftersom du själv måste välja en pump som täcker din bostads energibehov. Du kan enkelt sortera träffarna för att hitta relevanta produkter och därefter välja att visa produkterna utefter popularitet, lägst eller högst pris.

Kanske vill du jämföra priser och produkter mellan luftvärmepump, luft/luftvärmepump, bergvärmepump och elpanna? Kolla runt på nätet och hör sedan av dig till en installatör som kan berätta exakt hur mycket det kostar att montera värmepumpen i din bostad.