Att byta fönster är ett stort projekt och det gäller därför att tänka långsiktigt.

Börja med att fundera över vilka fönster du vill ha:

  • Energifönster?
  • Spröjsade?
  • Ska du gå att öppnas inåt? Utåt?

Tänk på U-värdet

Moderna fönster utan spröjs.
Moderna fönster utan spröjs.

Det kostar oundvikligen en del att se över sina fönster. I framtiden, vid en eventuell försäljning, är detta förhoppningsvis en investering som lönar sig. Nya, välisolerade fönster, skapar nämligen ett mervärde för hela huset.

Hur kommer det sig?

Jo, utvecklingen för fönster har gått så pass mycket framåt att de flesta fönster som produceras idag har ett lågt U-värde som minskar värmekostnaderna.

U-värdet är ett begrepp för hur mycket värme fönstret släpper igenom – lågt värde = mindre värmegenomsläpp, högt U-värde – större värmegenomsläpp. Ett fönster med ett U-värde under 1,2 får klassas som energifönster och ett fönster med U-värde under 0,9 har energiklass A.

Vilket fönster ska man välja?

Det är viktigt att fundera på vissa faktorer när du ska byta fönster:

  • Pris såklart – vad har du råd att investera, var kan du kompromissa? Träramar och aluminiumramar är i regel dyrare än PVC-ramar till exempel.
  • Hur fönstren kommer se ut i förhållande till husets arkitektur, både på utsidan och inomhus. Vid moderna hus harmoniserar till exempel fönster med PVC-karmar bra med arkitekturen, medan det på en röd liten stuga kanske är bättre med träramar.
  • Vilken praktisk funktion ska fönstren fylla? Är det dags att investera i ett fönster som gör det lätt att vädra, ett så kallat ”dreh/kip-fönster”, som går att öppna både genom att svängas åt sidan, men även genom att ”kippas” från ovan? Ska fönstret ens kunna öppnas?
  • Självklart tillkommer superpraktiska frågor, som vilka mått som gäller, vilken färg fönsterkarmarna bör ha (både inomhus och utomhus) osv.

Måste man anlita hantverkare?

Om du känner att du verkligen är händig, och har koll på snickeri och byggarbete kan det vara läge att byta fönster själv. Annars är det här verkligen ett tillfälle då det kan vara smart att anlita en fönsterfirma som har koll på hur fönster ska bytas. Speciellt om du har för avsikt att någon gång sälja det hus du ska byta fönster på. Ett dåligt utfört jobb kan dra ner priset på huset rejält.
Dessutom finns det ju en stor risk att det blir fel någonstans på vägen och att det trots nyinsatta energifönster läcker in kalluft i huset för att du råkade mäta fel och spalten inte blev tät. Alltså, överväg seriöst att ta in ett professionellt företag när det är dags att byta fönster – priset kanske är högre, men du kommer antagligen att få igen det i det långa loppet.

Läs mer: Funderar du på att byta fönster? Priset påverkas av fönstermodell och arbetskostnad