Allt om renovering

Renovera fönster


Är det dags att tvätta och måla fönstren? Vi tänkte då ge dig lite tips på vad du ska tänka på för att göra detta på bästa sätt.

Undvik vattenbaserad färg på fönster som ska öppnas och stängas, solvärmen kan nämligen göra att falsen blir klibbig. För att undvika detta så är det bäst att välja en specialfärg som är speciellt framtagen för just fönstermålning både in- och utvändigt. Men detta gäller träramen på fönstret så som båge och karm. Foder och list på insidan kan med fördel målas med en oljebaserad inomhusfärg, t ex glans 40.

  • Ett bra tips är att häkta av fönstret om detta går och sedan skruva av beslag och eventuella haspar.
  • Det är nu viktigt att tvätta av virket mycket noga med hustvätt, grovtvätt eller liknande produkt. Att använda en borste är att föredra så att du kommer åt överallt. Sedan skölj av det och låt det torka.
  • Skrapa bort all lös färg med en vass skrapa. Slipa av färgkanterna och dess ojämnheter så att detta inte faller igenom senare. Att putsa eller hyvla alla vassa kanter kan vara att föredra.
  • Nu är det dags att spackla alla hål och skador på ditt fönster med snickerispackel. Sprickor fylls med akrylfogmassa. Akrylfogmassa kan inte slipas utan den måste du släta till omedelbart när du lägger på den med en fuktad spackelspade.
  • Grunda nu de lagade och trärena områdena och detta görs bäst med en färdig oljegrund. Man kan använda oljefärg som förtunnats med 15 % terpentin. Var extra noga med ändträ de suger upp mycket färg. De kan behövas grundas flera gånger.
  • Sedan när färgen har torkat så slipa lätt och lägg sedan på ett eller två lagen oljefärg på ditt fönster.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress