renovera slitna fönsterÄr det dags att tvätta och måla dina fönster? Det finns ett par saker som kan vara bra att ha kolla på innan du sätter igång med din renovering.

Så fixar dina fönster

Undvik vattenbaserad färg på fönster som ska öppnas och stängas, solvärmen kan nämligen göra att falsen blir klibbig. För att undvika detta så är det bäst att välja en specialfärg som är speciellt framtagen för just fönstermålning både in- och utvändigt. Men detta gäller träramen på fönstret så som båge och karm. Foder och list på insidan kan med fördel målas med en oljebaserad inomhusfärg, till exempel glans 40.

Steg-för-steg instruktioner

  • Ett bra tips är att häkta av fönstret om detta går och sedan skruva av beslag och eventuella haspar.
  • Det är nu viktigt att tvätta av virket mycket noga med hustvätt, grovtvätt eller en liknande produkt. Att använda en borste är att föredra så att du kommer åt överallt. Skölj sedan av det och låt det torka.
  • Skrapa bort all lös färg med en vass skrapa. Slipa av färgkanterna och dess ojämnheter så att detta inte faller igenom senare. Att putsa eller hyvla alla vassa kanter kan vara att föredra.
  • Nu är det dags att spackla alla hål och skador på ditt fönster med snickerispackel. Sprickor fylls med akrylfogmassa. Akrylfogmassa kan inte slipas utan den måste du släta till omedelbart när du lägger på den med en fuktad spackelspade.
  • Grunda nu lagade och trärena områden. Detta görs bäst med en färdig oljegrund. Man kan använda oljefärg som förtunnats med 15 procent terpentin. Var extra noga med ändträ eftersom det suger upp mycket färg. Det kan behöva grundas flera gånger.
  • När färgen har torkat ska du slipa lätt och lägga på ett eller två lager oljefärg på ditt fönster.
  • Klart!