Det är oftast en bra idé att investera i sin egen bostad. Du får inte bara ett vackrare hem med detaljer som du själv har valt ut. Du ökar även bostadens värde, något som kan löna sig väldigt mycket om du någon gång skulle vilja flytta och sälja ditt hem.

Fyra olika renoveringar som ökar bostadens värde

Det finns naturligtvis mer än bara fyra saker du kan göra för att få ut ett högre pris vid en försäljning av bostaden, men detta är fyra populära val:

Takrenovering

Kostnaden för en takrenovering kan ligga på runt 700 upp till 1000 kronor per kvm. Då syftar vi på totalpriset för att byta ut alla takpannor, undertaket och allt annat som kan behövas byta ut. Detta är endast ett generellt pris som kan ge dig en uppskattning om hur stor just din takrenovering kostnad kommer att bli. Det slutgiltiga priser kan naturligtvis skilja sig från detta eftersom varje tak är unikt och har sina egna förutsättningar, krav och behov.

Mer om tak

Nytt värmesystem

En av de bästa affärerna du kan göra är att byta ut ditt värmesystem, speciellt om du i skrivande stund har ett vattenburet värmedistributionssystem som värms upp med direktverkande el, oljepanna eller liknande. Att värma sina element med el är dyrt. Det kan bli riktigt dyrt under vintern då elpriset skjuter i höjden och uppvärmningsbehovet är som störst.

Att byta till en värmepump kan bli en lönsam affär direkt. Undersök möjligheten att byta till markvärme, bergvärme, sjövärme eller någon annan typ av energikälla som passar just dig. Du ökar inte bara husets värde, du sänker även dina driftkostnader! Kostnaden för att byta till värmepump beror vilken energikälla du vill nyttja och hur stort behov du har.

Vi jämför sju olika värmekällor 

Räkna med att det kan kosta mellan 80 000 till 140 000 kronor. Med tanke på besparingen du kan göra så betalar denna investering för sig själv efter runt sju år.

Kök och badrum

Man brukar säga att köket är hemmets hjärta. Ett nytt, snyggt och praktiskt kök är alltid en fröjd att ha. Dessutom ser det väldigt attraktivt ut för en potentiell köpare. Även badrummet är väldigt viktigt för de som ska köpa hus. Köket och badrummet är två vitala faktorer som direkt påverkar bostadens värde genom att få köparna mer intresserade. Dessutom får du även själv njuta av ditt fina kök och ditt härliga badrum i flera år innan det är dags för en försäljning.

Ta in offerter från flera håll

Det går att tjäna stora pengar på sin bostad.
Det går att tjäna stora pengar på sin bostad.

För att få en bra uppfattning om dina renoveringskostnader, bör du hämta in minst tre olika offerter. Att jämföra kostnadsförslag och förhandla med hantverkare och företag är en konst för sig.

Läs gärna våra andra artiklar för att lära dig mer om takpriser, offerter och liknande.