Visst är det irriterande när toaletten står och rinner? Vi tipsar om hur du enkelt kan fixa toaletten och lösa problemet.

Få ordning på din rinnande toalett

I värsta fall kan en rinnande toalett förbruka ett par hundra liter vatten per dag.
I värsta fall kan en rinnande toalett förbruka ett par hundra liter vatten per dag.

Om toaletten rinner beror det troligtvis på att mekanismen behöver servas. Lösning på problemet beror på vilken slags toalett du har. Detta tips funkar bäst på moderna toaletter, men kan även fungera på en toalett av äldre datum.

Kom ihåg att vattentillförseln till toaletten ska stängas av innan du börjar med reparationen. 

Först skruvar du av spolknappen och sedan när du har lyft av locket trycker du ihop benen på ventilsystemet så att den släpper från sin infattning i bottenventilen. (Ventilsystemet är längst ner på den pinne som spolknappen sitter på.)
När du har gjort detta kan du enkelt dra upp hela spolmekanismen, rengöra den och eventuellt byt ut bottenventilen om den är trasig. Kalkavlagringar kan också vara boven i dramat. Dessa tar du enklast bort med ättikssprit. Här har vi skrivit mer om hur du får bort beläggningar i toalettstolen.

Ett annat tips är att kolla så att proppen sitter tätt för hålet inne i toalettens ”ryggstöd”. Om den har hamnat snett kan toaletten börja rinna.