Det blir lättare att sätta kakel med kakelkryss eller fogsnöreNär du sätter kakel finns det två hjälpmedel för att få fogarna att bli exakt lika breda överallt: kakelkryss och fogsnöre.

Ska jag välja kakelkryss?

Om du sätter kaklet i rader – vinkelrätt mot golv och tak – kan du använda kakelkryss.  Även när du sätter du kaklet diagonalt brukar kakelkryssen vara lätta att jobba med. Du fogar helt enkelt över kryssen eller så kan du använda kakelkryssen ”stående” och ta bort dem när du har fått allt på rätt plats.

Jag tycker att det är klumpigt med kakelkryss – kan jag använda fogsnöre istället?

Många föredrar fogsnören framför kakelkryss då det är lite mer förlåtande om raderna inte blir spikraka. Generellt, är ett fogsnöre dessutom både enklare och snabbare att arbeta med än kakelkryss. Lägg fogsnöret på kakelraden innan du börjar sätta nästa lag. Snöret ser till att avståndet alltid är exakt detsamma. Det finns att köpa i flera tjocklekar, men 3 mm fogsnöre är vanligt. Fogsnöret kan du sedan använda igen om du ska lägga kakel i någon annanstans i hemmet.

Det gäller för våtrum

”GVKs branschregler för tätskikt i våtrum utgör grunden till problemfria och vattensäkra våtrum. Reglerna är det juridiska fundamentet som försäkringsbolag, beställare och hantverkare kan luta sig mot för att säkra att ett våtrumsarbete utförs lagenligt och fackmässigt.”

Du kan läsa mer om detta på Svensk våtrumskontroll