droppande_kranHar du en kran som står hemma och droppar irriterande? Detta kan bero på kranen håller på att kalka igen eller att den är sliten. I vissafall kan det också vara en kombination.

Numear är ganska många kranar utrustade med en komplett insats eller en patron i stället för traditionella packningar, och det gör det mycket enklare att själva byta innanmäte i kranen.
Om du vänder dig till en auktoriserad rörmokare eller ett VVS-företag för att reparera en gammal kran som där  t ex det räcker att byta packning i kan du få betala upp till 1 000 kr. Visserligen är detta inkluderat reservdelar, arbetskostnad, resekostnad och moms – men onödiga pengar.
En kort tripp till byggmarknaden, t ex Bauhaus, kan i stället vara räddningen. Här kan man nämligen hitta alla delar som behövs för att reparera kranen. Och du kommer troligtvis att komma undan med en tredjedel av kostnaden.
Detta är ett jobb som vem som helst klarar av det enda du behöver är lite tekniska färdigheter.

Nu till att reparera kranen och bli av med droppandet.

  • Stäng av vattnet. Lyft upp handtaget och lossa den lilla skruv som håller fast ovandelen på kranen. Sitter den hårt kan det ev finnas ytterligare en skruv. Ev. har den kalkat fast. Fukta med ättika och vänta en stund.
  • Ta nu först bort skyddskåpan som ligger ovanpå innanmätet med packningen. Insatsen sitter ofta fast med två eller tre skruvar. När skruvarna har lossats lyft insatsen rakt upp.
  • Ta bort den gamla insatsen. När du sätter den nya på plats kontrollerar du att ingångshållen i botten passar till hålen i kranen. Smörj gärna skruvarna lite grann så lossnar de lätt om du senare vill ha ut dem.
  • Lägg skyddskåpan på plats igen och justera in handtaget med ovandelen på kranen. Dra fast den lilla skruven som låser ovandelen. Nu kan du öppna kranen och glädja dig över att du sparat 600 kr på en kvart.

TIPS! Se till att ventilsätet i kranen är rent och utan kalkavlagringar. Innan du monterar ska du smörja in ventilen med en tung skikt med vaselin. Så glider mekanismen lättare.

Stäng meny