droppande_kranHar du en kran som står hemma och droppar irriterande? Detta kan bero på att kranen håller på att kalka igen eller att den är sliten. I vissa fall kan det också vara en kombination.

Här kan du hitta kompetenta och seriösa rörmokare nära dig!

Numera är ganska många kranar utrustade med en komplett insats eller en patron i stället för traditionella packningar. Detta gör det mycket enklare att själva byta innanmäte i kranen.
Om du vänder dig till en auktoriserad rörmokare eller ett VVS-företag för att reparera en gammal kran där det till exempel räcker med att byta packning kan du få betala upp till 1 000 kr. Visserligen är detta inkluderat reservdelar, arbetskostnad, resekostnad och moms – men det är onödiga pengar.
En kort tripp till byggmarknaden, till exempel Bauhaus, kan i stället vara räddningen. Här kan man nämligen hitta alla delar som behövs för att reparera kranen. Och du kommer troligtvis undan med en tredjedel av kostnaden.

Detta är ett jobb som vem som helst klarar av det enda du behöver är lite tekniska färdigheter. Nu till att reparera kranen och bli av med droppandet.

Reparera din droppande kran

  • Stäng av vattnet. Lyft upp handtaget och lossa den lilla skruv som håller fast ovandelen på kranen. Sitter den hårt kan det ev finnas ytterligare en skruv. Ev. har den kalkat fast. Fukta med ättika och vänta en stund.
  • Ta nu bort skyddskåpan som ligger ovanpå innanmätet med packningen. Insatsen sitter ofta fast med två eller tre skruvar. När skruvarna har lossats lyft insatsen rakt upp.
  • Ta bort den gamla insatsen. När du sätter den nya på plats kontrollerar du att ingångshållen i botten passar till hålen i kranen. Smörj gärna skruvarna lite grann så lossnar de lätt om du senare vill ha ut dem.
  • Lägg skyddskåpan på plats igen och justera in handtaget med ovandelen på kranen. Dra fast den lilla skruven som låser ovandelen. Nu kan du öppna kranen och glädja dig över att du sparat 600 kronor på en kvart.

TIPS! Se till att ventilsätet i kranen är rent och utan kalkavlagringar. Innan du monterar ska du smörja in ventilen med en tung skikt med vaselin. Så glider mekanismen lättare.