Torka med en trasa när du har lagat dina kakelfogar så försvinner fogfilmenOm fogarna mellan kakelplattorna har börjat ge med sig och du gärna vill göra dem snygga igen måste du börja med att kratsa bort all lös fogmassa. Det får inte finnas gamla lösa rester kvar.

Få snygga kakelfogar

Börja med att blanda till ny fogmassa som är så lik den gamla färgen som möjligt – när den har torkat. Det kan löna sig att göra några praktiska prov först.

När du har hittat rätt nyans fogar du på alla ställen där det fattas fogmassa, på samma sätt som när du sätter kakel. Använd en gummispackel och dra den diagonalt över de rengjorda fogarna.

Efter ett par timmar när massan stelnat, torkar du av kakel och fogar med en fuktig svamp. Då försvinner den fogfilm som sitter på plattorna. Men torka inte för hårt, då fogar slipas ur.

Kakelfogar som har spruckit

Om kakelfogarna har spruckit på grund av rörelse i underlaget eller fukt finns det en risk att de spricker igen. Undersök därför alltid detta innan du sätter igång med renoveringen. Måste du riva ut allt kakel? Att lägga nytt kakel i badrum eller kök är ett projekt som kräver tid och tålamod. Det är viktigt att plattorna läggs på ett korrekt sätt och linjerna blir raka.

Här kan du läsa mer om kakelkryss och fognöre