väggkakelÄr du den som har stått på byggvaruhuset med kakelkryss och sett ojämna rader av kakel flimra förbi ögonen. Det behöver inte vara så svårt som du tror. Vi ska ge dig tipsen för att lyckas.

Det är delade meningar om just kakelkryss eller vilken metod man ska använda sig av. Vi har som favorit att jobba med fogsnöre framför kakelkrysset, därför att det är enkelt och lätt att använda.

Sätt väggkakel med fogsnöre

När du sätter första raden kakel lägger du snöret längs plattornas överkanter och sedan sätts nästa rad plattor med stöd mot snöret så att de inte glider ner i det blöta fixet.
Man kan säga att plattorna står på snöret på samma sätt som de hade gjort med kakelkryss. På nästan rad plattor lägger du sedan ett nytt snöre.

Fogsnöre/Kakelsnöre finns i tjocklekar från 3-8 millimeter. Vi tycker det går mycket snabbare att sätta och är mjukt så att du kan justera fogarna – även de lodräta – så länge fixet är fuktigt.

När fixet har torkat drar du försiktigt bort fogsnöret och får då en fin och jämn ”ränna” att foga i. Skulle du använda kakelkryss lämnar du däremot kvar dem i fixet och döljer dem under fogmassan.

Steg-för-steg instruktioner

1. Din vägg är plan och du är redo med kakel och fix. Markera omsorgsfullt kakelbredden och fogbredden hela vägen längs en list. Den ska användas för både uppmätning och stödpunkt för första raden kakel.

2. Med listen mäter du upp runt väggarna för att planera hur kakelplattorna ska sitta snyggt i hörn och vid installationerna. Justera utgångspunkten, så att du undviker mycket smala plattor och onödiga kapningar.

3. Beräkna platsen för nedersta raden med plattor – och till golvbeläggning, silikonfog och fogen mellan de båda nedersta raderna. Skruva fast listerna där den näst nedersta raden ska börja. Hålen fyller du sedan med fogmassa.

4. Stryk fixet på väggen med en tandspackel. Tänderna ska följa väggen, mellanrummen ska vara fyllda, och vinkeln ska vara densamma. Sätt upp första raden plattor så att de vilar på listen. Justera nu i sidled efter strecken som du märkte ut på din list.

5. Tryck försiktigt fast fogsnöret i fixet längs ovansidan på kaklet och placera nästa rad plattor på snöret. Fortsätt på samma vis uppåt, kontrollera då och då de lodräta linjerna med vattenpass.

6. När väggen är täckt måste fixet ha tid att härda innan man drar ur snöret. Borsta bort dammet och stryk på fogmassan. Använd en bräda med gummisida eller en gummispackel som du drar diagonalt i alla fyra riktningar.

7. Överflödig fogmassa tvättar du bort med en svamp och vatten när fogen känns fast. För att inte gröpa ur fogarna kan du ta en svamp med fast baksida. Har du satt marmorplattor impregnerar du dem med vax i flera lager.

UNDVIK EN VANLIG FÄLLA:
Skär inte till kakel i förhand. Det är bättre – samtidigt som du undviker onödigt spill – att mäta kakelplattorna på plats. Göra dina markeringar och skär sedan till plattor i takt med att arbetet fortlöper.