När det har blivit stopp i avloppet kan du i många fall lösa problemet med en vaskrensareNär det har blivit stopp i vasken eller handfatet är det enklaste du kan göra är att spola rikligt med hett vatten ner i avloppet. Släpper inte proppen? Innan du börjar använda propplösare eller ringer till en rörmokare kan du pröva med en vaskrensare, det vill säga en gummiklocka på skaft. För att det ska fungera är det viktigt att du håller en trasa hårt mot bräddavloppet, det vill säga, hålet som ska förhindra att det rinner över.

Tre tips – få bort proppen i ditt avlopp

Trycket från vaskrensaren ska ner i avloppet och inte upp genom avloppsröret och ut ur bräddavloppet. Hålet till bräddavloppet står i direkt kontakt med avloppet via överloppsröret, så det tryck du skapar med en vaskrensare försvinner bara rakt ut via bräddavloppet om du inte tätar till det.

Innan du använder vaskrensaren ska du fylla vasken med vatten. Ta på dig gummihandskar och pressa ner gummiklockan så långt det går. Rör den sedan uppåt och neråt några gånger. Det räcker ofta för att få bort en propp i avloppet.

Funkar det inte?

Du kan prova att skruva lös behållaren i handfatsröret och rensa bort hår och annat smuts för hand.

Funkar det inte?

Ett gammalt husmorstips är att blanda ett par skedar bakpulver i en kopp med vinäger och hälla blandning i avloppet. Koka sedan vatten som du häller över alltsammans.

Har rören blivit gamla? Läs mer om stambyten här