byt silikonfogar i badrumHar det nu kommit så långt att dina silikonfogar eller silikonlister har börjat torka eller blivit mögelangriperna så ger vi dig nu guiden så du enkelt kan byta dom själv.

Fixa nya silikonfogar

  1. Den gamla silikonfogen skärs bort med t ex en vass hobbykniv. Skär längs kakelplattorna, men se till att knivbladet inte går för djupt för kan ett eventuellt våtrumsmembran skadas – i så fall har du förvärrat skadan.
  2. En eventuell bottningslist dras upp eftersom den också skall ersättas. Därefter behandlar du de sista resterna silikon med silikonborttagningsmedel. Följ bruksanvisningarna för produkten. Skrapa sedan rent och torka av med vatten.
  3. Sugande ytor behandlas alltid med en primer och i botten av fogen pressas nu en ny bottningslist ner. Silikonfogmassan skall fästa endast i sidorna för att den skal bibehållas elasticiteten samt sitta ordentligt fast i många år.
  4. Maskera runt fogen med tejp efter det är besvärligt att torka bort spill. Skär av spetsen på silikonpatronen snett i samma bredd som fogen. Sätt patronen i pistolen och klicka ut fogmassan så att du får en jämntjock fog.
  5. Fogmassan slätas ut med en fogpinne av trä eller plast. Sätt träverktyget i blöt i diskmedel och vatten minst ett dygn och slipa den sedan slät med slippapper korn 400. Du kan eventuellt också släta ut fogen med ett diskvattensfuktat finger.
  6. Dra loss tejpen när silikonfogen har slätats ut. Handskas försiktigt med tejpen så att du inte får silikonfogmassa på kläderna eller kaklet. Den nya fogen suger de första dagarna lätt till sig smuts och damm. Skydda den gärna därför.