Det där med att borra i kakel kan vara knepigt. Antingen går det långsamt eller så går kakelplattan sönder. På den här sidan har vi samlat information som kan hjälpa dig om du vill sätta upp ett väggskåp, hylla eller en spegel på din kakelvägg.

Vilken borr ska jag använda?

Det absolut bästa att använda är en kakelborr. Du hittar dessa på bland annat Jula.se för 50–100 kronor. Ofta passar dessa borrar för både kakel och glas, men inte klinker.

Så mycket kan ditt väggskåp väga

Börja med att undersöka vad det är för material bakom kakelplattorna. Helst ska det finnas regel/kortling bakom, men om du använder plugg tillsammans med silikon går det bra att sätta upp väggskåpet ändå.

Det finns en mängd olika pluggar att välja mellan oftast i plast, nylon eller trä. Kolla så att pluggen passar till just din vägg.

Sedan är det viktigt att fundera över hur mycket ditt väggskåp väger nu (när det är tomt) och hur mycket det kommer väga när du har fyllt det med schampo, balsam, lotion och allt vad det nu kan vara.

Se till att du väljer en plugg som klarar av vikten på ditt skåp. Ska du fästa något väldigt tungt kan du behöva en specialanpassad plugg. Ta med dig dina skruvar och fråga i butiken om du är osäker på vad du ska välja.

Hur borrar jag hål i kakel?

Du har införskaffat rätt borr till din borrmaskin. Då behöver du också maskeringstejp, silikon och skruvpluggar.

  • Märk ut vart du vill borra. Tejpa med maskeringstejp över din markering (i ett kryss) och gör en ny markering ovanpå tejpen. Se till att du har rätt storlek på borren – det brukar stå på pluggen.
  • Sätt igång och borra igenom glasyren. Det är viktigt att du borrar djupare än vad pluggen är. Blir borren väldigt varm? Ta en paus och kyl den ett par sekunder i kallt vatten. Borren blir nämligen slö om den blir överhettad.
  • Är du nöjd? Då fyller du hålet (eller hålen) med silikon och sätter i pluggen. Ha sedan i mer silikon i pluggen innan du till sist sätter i skruven.

Klart.