Är det så att du har gamla element hemma som inte värmer särskilt bra under kyliga kvällar?  Vi går igenom stegen för att få dom att fungerar och få igång värmen igen.

Blås liv i gamla element

Lufta elementet med en luftningsnyckel.
(1) Lufta elementet med en luftningsnyckel.

Det första du ska kolla när du sätter på dina element är om det låter i elementen. Är så fallet kan det räcka med att du luftar elementet. Det gör du snabbast och enkelt med en luftningsnyckel.

Är det nu inte så enkelt att det bara är till att lufta element så behöver du en skruvmejsel och en tång.

Steg-för-steg instruktioner 

Först måste du skruva av termostaten (2) ta sedan tången och ta tag i regleringsstiftet (3) och dra ut den om det behövs. Du kan behöva ”rucka” lite fram och tillbaka så du får tillbaka lite fjädring i det. Du ska nu känna värme i rören och möjligtvis höra att vatten rinner till elementet. Det är nu möjligt att du behöver lufta elementen (1). Det du gör då tar luftningsnyckeln och skruvar tills du antingen hör luft komma ut eller vatten. När vatten strilar ut jämt och du inte hör något pysande är detta klart och element ska nu fungerar precis som det ska.

Det är mycket möjligt att du inte får loss regleringsstiftet tillräckligt och att det fortfarande inte kommer något vatten till elementet. Då är det mycket möjligt att du får ta en skiftnyckel och lossa första gängningen bakom regleringsstiftet. Det kan behövas rengöras här.

Ett tips är att ha en bunken eller liknande till hands då du luftar eller skruvar loss gängningen bakom regleringsstiftet.

(3) Regleringsstift
(3) Regleringsstift
(2) Skruva loss termostaten
(2) Skruva loss termostaten