Visst är det irriterande när man inte riktigt kan stänga en dörr eller låsa den? Det går att fixa problemet utan att behöva byta dörr.

Ett låshus sitter alltid anslutet mot slutblecket (stålplattan) i dörrkarmen.
Ett låshus sitter alltid anslutet mot slutblecket (stålplattan) i dörrkarmen.

Slutblecket måste filas eller justeras

Börja med att dra åt skruvarna som håller fast slutblecket med en stjärnskruvmejsel. Skruvarna kan i vissa fall hindra dörren från att stängas ordentligt.  Fungerar det inte? Markera var på på slutblecket dörrens kolv inte passar. Är det bara en liten bit som saknas kan du förmodligen fila slutblecket – upptill eller nertill – utan att skruva av det. I annat fall måste du skruva av slutblecket och fila till det ordentligt i ett skruvstäd.  Du kan även behöva hugga ur karmen (knacka med en hammare på mejseln) så att slutblecket kan flyttas.

Har slutblecket gått sönder kan du enkelt hitta ett nytt online. Kolla bland annat på Låskompaniet.se där du kan hitta ett slutbleck för cirka 100-300 kronor beroende på modell.


Tänk på att en dörr kan kärva av något så enkelt som att gruskorn eller gammal målarfärg sitter i vägen. Börja därför alltid med att borsta rent dörrfalsen innan du gör några andra justeringar. Det kan också vara så att dörren har hängt sig. Då börjar du med att kolla skruvarna i gångjärnen istället för slutblecket.


Har du andra saker som har gått sönder i hemmet? Nedan finns ett par länkar som kanske kan vara till hjälp: