ta bort den gamla pluggen ur kakelplattan när du fixar hålet Med lite tur kan du lappa och laga hålet i kakelplattan så att du knappt ser det efteråt. Börja med att leta rätt på en färg i exakt samma kulör som kaklet och med samma glans. Det är inte så viktigt vilken sorts färg det är (alltså märket eller om det är alkyd eller akrylat). Det är däremot viktigt att den har samma glans som kakelplattan. En billack kan exempelvis vara bra.

Det går inte åt så mycket färg, så du kan även köpa små burkar med hobbyfärg, Här är det viktigt att det är samma kulör annars blir resultatet inte särskilt snyggt.

Om du vill tona en färg börjar du med en helt vit färg. Den bryter du sedan i ett antal omgångar med provstrykningar fram till dess du har kommit fram till korrekt kulör.

När du trycker att du är nöjd målar du ett prov någonstans på kakelväggen. Låt färgprovet torka. Det kan ta lång tid innan färgen är torr, men du kan fuska lite genom att torka med en hårtork.

Se till att färgen inte blir för mörk. Det är nämligen betydligt enklare att tona en ljus färg mörkare än vad det är att (tvärtom) tona en mörk färg ljusare. Ett gott råd är att hela tiden skriva upp hur du blandar.

Fyra steg – så blir du av med hålet i kakelplattan

  1. Ta först ut det gamla pluggen ur hålet.
  2. Fyll igen hålet i plattan med cementbaserat spackelmassa.
  3. När spacklet torkat målas det över med lämplig färg.
  4. När fägen har torkat kan den vattenslipas – korn 1200.