Allt om renovering

Måla om huset


Det är sommar och varmt då tänker många måla om huset vilket kan göra att då är sjukskriven till hösten. Nu när rotavdraget finns och värdet av ledig tid är en prisfråga så kan jag rekommendera att överväga att ta kostnaden för att måla om huset av riktiga målar.

Va snäll mot dig själv, låt ett proffsigt måleri måla om huset!

Utomhusbelysning

utomhusbelysningÄr det så att du är sugen på att göra i ordning trädgården med lite ny belysning? Vi ger dig riktlinjerna du ska tänka på så att det inte blir något fel.

 • Använd aldrig inomhusprodukter utomhus.
 • Använd bara jordade uttag för din utomhusbelysning. Det finns så kallad jordfelsbrytare som du kan komplettera dina gamla uttag med.
 • Om du använder skarvsladdar ska de alltid vara jordade och anslutas till en jordat uttag.
 • När du köper lampor titta efter denna symbolen (t. h.) Godkänd utomhusel som visar att de är godkända för utomhusbruk., en triangel med en vattendroppe inuti.
 • Elinstallationer ska alltid utföra av behörig elektriker.

Vi på AlltOmRenovering gillar produkterna bra och snygga utomhusbelysningar

Pollare Markslöjd Nellie Galvaniserad

Tips på en produkt som passar in här är Pollare Markslöjd Nellie Galvaniserad

Pollare Markslöjd Nellie Galvaniserad
Här kan du köpa och läsa mer om Pollare Markslöjd Nellie Galvaniserad som du ser på bilden. Pris för Pollare Markslöjd Nellie Galvaniserad var i skrivande stund ca 1229.0 Läs mer här…

Pollare Markslöjd Linnea Svart

Tips på en produkt som passar in här är Pollare Markslöjd Linnea Svart

Pollare Markslöjd Linnea Svart
Här kan du köpa och läsa mer om Pollare Markslöjd Linnea Svart som du ser på bilden. Pris för Pollare Markslöjd Linnea Svart var i skrivande stund ca 873.0 Läs mer här…

Pollare Markslöjd Linnea Grå

Tips på en produkt som passar in här är Pollare Markslöjd Linnea Grå

Pollare Markslöjd Linnea Grå
Här kan du köpa och läsa mer om Pollare Markslöjd Linnea Grå som du ser på bilden. Pris för Pollare Markslöjd Linnea Grå var i skrivande stund ca 873.0 Läs mer här…

Pollare Markslöjd Bengt

Tips på en produkt som passar in här är Pollare Markslöjd Bengt

Pollare Markslöjd Bengt
Här kan du köpa och läsa mer om Pollare Markslöjd Bengt som du ser på bilden. Pris för Pollare Markslöjd Bengt var i skrivande stund ca 1123.0 Läs mer här…

Pollare Markslöjd Vilmer

Tips på en produkt som passar in här är Pollare Markslöjd Vilmer

Pollare Markslöjd Vilmer
Här kan du köpa och läsa mer om Pollare Markslöjd Vilmer som du ser på bilden. Pris för Pollare Markslöjd Vilmer var i skrivande stund ca 963.0 Läs mer här…

Stolplampa Markslöjd Vera

Tips på en produkt som passar in här är Stolplampa Markslöjd Vera

Stolplampa Markslöjd Vera
Här kan du köpa och läsa mer om Stolplampa Markslöjd Vera som du ser på bilden. Pris för Stolplampa Markslöjd Vera var i skrivande stund ca 644.0 Läs mer här…

Renovera trämöbler

woode_furnitureAll behandling börjar med en grundlig avtvättning. Tillsätt tvättmedel, som inte innehåller tvål, och ta rejäla tag med borsten – all smuts ska bort. Skölj rikligt efteråt.

 • Medan ytan är våt lönar det sig att skrapa bort lös färg eftersom vattnet underlättar arbetet. Använd en bra tvåhandsskrapa och ta i hårt.
 • Låt träet torka och efterskrapa om så behövs. Du måste vara noggrann, inga lösa färgrester får finnas kvar. Men färg som sitter ordentligt skall du självklart låta vara.
 • Slipa alla kanter och färgkanter (övergång mellan färg/bart trä) med sandpapper. Avrundade hörn gör att fräger sitter bättre.
 • Grunda bart trä med utspädd oljefärg eller grundolja. Slipa gärna ned grundfärgen med medelgrovt sandpapper. Låt torka.
 • Täck grunden med ett skikt oljefärg. Låt torka och stryk en eller två gånger till. Inte måla i solen!
 • Du kan använda vilken bra utefärg som helst, men vi föredrar den vanligaste, halvblank oljefärg. Du kan gärna använda helblank färg som är lite hårdare, men då måste du stryka tunnare, flera gånger. Tänk också på att blank färg ställer större krav på underarbetet eftersom ojämnheter syns bättre.
 • Låt benen suga! Det har du hört förut, men det är ett gott råd som kan upprepas: Fyll t ex konservburkar till hälften med impregneringsmedel och ställ bords- och stolsbenen i dom.
  OBS! Benen måste vara helt torra! Låt dom sedan stå i burkarna i några dygn så skall du se att nästan all vätska har sugits upp i träet. Eventuell färg på ändträet måste förstås först skrapas bort.

Renovera fönster

Är det dags att tvätta och måla fönstren? Vi tänkte då ge dig lite tips på vad du ska tänka på för att göra detta på bästa sätt.

Undvik vattenbaserad färg på fönster som ska öppnas och stängas, solvärmen kan nämligen göra att falsen blir klibbig. För att undvika detta så är det bäst att välja en specialfärg som är speciellt framtagen för just fönstermålning både in- och utvändigt. Men detta gäller träramen på fönstret så som båge och karm. Foder och list på insidan kan med fördel målas med en oljebaserad inomhusfärg, t ex glans 40.

 • Ett bra tips är att häkta av fönstret om detta går och sedan skruva av beslag och eventuella haspar.
 • Det är nu viktigt att tvätta av virket mycket noga med hustvätt, grovtvätt eller liknande produkt. Att använda en borste är att föredra så att du kommer åt överallt. Sedan skölj av det och låt det torka.
 • Skrapa bort all lös färg med en vass skrapa. Slipa av färgkanterna och dess ojämnheter så att detta inte faller igenom senare. Att putsa eller hyvla alla vassa kanter kan vara att föredra.
 • Nu är det dags att spackla alla hål och skador på ditt fönster med snickerispackel. Sprickor fylls med akrylfogmassa. Akrylfogmassa kan inte slipas utan den måste du släta till omedelbart när du lägger på den med en fuktad spackelspade.
 • Grunda nu de lagade och trärena områdena och detta görs bäst med en färdig oljegrund. Man kan använda oljefärg som förtunnats med 15 % terpentin. Var extra noga med ändträ de suger upp mycket färg. De kan behövas grundas flera gånger.
 • Sedan när färgen har torkat så slipa lätt och lägg sedan på ett eller två lagen oljefärg på ditt fönster.

Byggnadslov för veranda på pelare

Fråga: Vi planerar att bygga en veranda på ca 20 kvm. Den ska ligga i anslutning till vårt kök så vi kommer att behöva göra en öppning för en dörr också. Då tomten lutar nedåt kommer vi vara tvungana att bygga verandan på pelare som är va 2 meter höga. Behöver vi bygglov för detta?

Svar: Eftersom ni gör en ändring i fasaden (ta upp en dörr) krävs det normalt bygglov om huset ligger inom detaljplanerat område. Bor ni utanför detaljplan och även utanför samlad bebyggelse erfordras troligen inget bygglov.
Ska ni ha tak över verandan krävs bygglov. Vad gäller altaner och trädäck utan tak tittar kommunerna ofta på om det tillskapas en byggnadsvolym eller inte, och hur området under altanen avses användas. Tillämpningen varierar mellan kommunerna. Lyssna därför med byggnadsnämnden i din kommun hur de bedömer din “veranda”.

Dränera huset

Vi fortsätter i temat att svara på läsarfrågor.

Fråga: Vi har ett gammalt hus från slutet av 30-talet och nu behöver vi dränera runt källaren. Vad är det som gäller vid dränering? Måste man ha dräneringsbrunn eller kan man dra rören ut i trädgården? Vi har en bäck som rinner på tomten.

Svar: Om dräneringsledningen ska anslutas till allmän eller kommunal anläggning ska dräneringsledningen förses med en rensbrunn som har slamsamlingsanordning. Som regel vill kommunen att man tar hand om sitt eget dräneringsvatten. Drar man dräneringsledning så att vattnet infiltreras på sin egen tomt, alternativt mynnar ut i dike eller häck, finns inga krav på dräneringsbrunn. För att möjliggöra inspektion och rensning kan det vara en fördel att ha en rensbrunn i ledningens högsta och lägsta punkt. Vid långa sträckor bör en rensbrunn placeras på var femtionde meter.

Förändra din fasad – De här behöver du tänka på

Vi har fått en del frågor inskickade till oss och och nu tänkte vi reda ut frågan som handlar om att ändra fasaden.

Ändra fasaden får man gör det hur som helst?
Vårt hus är från 20-talet och klätt med mexitegel. Under stenen sitter originalfasaden av trä. Nu vill vi ta bort teglet och undrar om vi får göra det?

För ett en- eller tvåbostadshus inom detaljplan krävs inte bygglov för att byta fasadbeklädnad om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Detta blir alltså en bedömning som kommunen får göra. Utan detalj plan behövs inget bygglov.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress