Med ett staket ramar du vackert in trädgården. Det har dessutom flera praktiska funktioner: staketet markerar ut tomtgränsen, fungerar som insynsskydd mot nyfikna grannar och hindrar eventuellt ivriga husdjur från att rymma ut på vägarna.

Ska jag välja trä eller nät?   ett staket av trä

Detta beror givetvis på tyckte och smak. Vill du ha ett staket som matchar huset? Om du bor i en klassisk trävilla kan det vara snyggt att satsa på trä i samma färg som hus eller husgavlar. Tänk på att det är enklast att måla brädorna redan innan de monteras upp. Vill du att det ska gå snabbt? Satsa på färdiga staketprofiler. Då behöver du bara fästa dem på staketstolparna med skruv eller spik.

Ett nätstängsel ger inte samma insynsskydd som ett trästaket. Det kräver däremot mindre underhåll och kan utnyttjas som spaljé.

Bygglov för staket

Vanligen behövs inget bygglov för ett staket. Däremot får staketet inte överstiga 1,8 meter och det kan vara bra att prata med grannarna innan du sätter upp staketet – så undviker du framtida tjafs om tomtgränsen. Du hittar mer information om bygglov på Boverket.

Räkna ut vart staketstolparna ska placeras

Det finns olika sätt att montera staketstolpar. Du kan exempelvis gjuta plintar som du placerar i hål på ett rekommenderat avstånd av 0,6 meter. Du måste gräva hål med ett djup på åtminstone 1,2 meter för att få ett säkrat frostskydd. Låter det jobbigt? Du kan alltid klicka in på proffsbyggare.se och göra en offertförfrågan om du vill anlita någon för jobbet.

Klar med planeringen av ditt staket? Glöm inte grinden

Planera hur brett ditt grindhål ska vara. Vill du köra bilen in på tomten? I regel är det bättre att ta till lite extra utrymme för grinden och satsa på en dubbelgrind. Man vet aldrig när man behöver få in (eller ut) klumpiga möbler till huset.