Tanken från första början var är att ett orangeri skulle vara en varm oas där exotiska blommor och prunkande fruktträd kunde övervintra till våren och sommaren. Namnet (”orange”) kommer från det franska ordet för apelsin. I dag har det också blivit populärt att använda sitt orangeri som ett uterum – som en vacker inglasad trädgård.

Utforma ditt orangeri

Börja med din planering. Vilka växter ska få plats därinne? Vill du använda gamla fönster? Moderna? Ska det bestå av mestadels glas (som ett växthus) eller vara mer som ett gammaldags orangeri som hade tjockare väggar och ett snyggt tak? Vill du sätta ihop orangeriet med huset eller ha det i en fristående byggnad?

Det finns många frågor att fundera över. Skriv ner allt du kommer på, kika online efter inspiration och gör en budget.

Tänk på material och värme

Ett orangeri kan bestå av träväggar och glas i falsar. Det ger en skandinavisk känsla. Många väljer också att bygga väggar i tegel vilket kan ge ett mer robust intryck. Tänk här på värmeförbrukningen. Inredningen ska helst vara vit (eller så ljus som möjligt) så att solljuset reflekteras.

Matcha gärna stilen på orangeriet med ditt hus. Obs. ljusinsläppet är viktigare än temperaturen i orangeriet.

Fönster som släpper in solljus

Ditt orangeri blir ett rum för både dig och dina växter.
Ditt orangeri blir ett rum för både dig och dina växter.

Det ska vara stora fönster i ett orangeri. Helst ska du ha fönster mot söder som släpper in ljus och värme till växterna.

Det finns en uppsjö av olika fönstermodeller att välja bland. Först och främst kan du fundera över om du vill satsa på spröjsade fönster eller moderna ”tomma” glasrutor. Tänk på att dina fönster måste vara isolerande om du vill kunna värma upp orangeriet på vintern. Välj därför dubbelglasade fönster.

Glöm inte golv och tak

Det är lätt att stirra sig blind på fönster, men även golv och tak är viktiga. Vill du ha trägolv, sten, betong eller kakel? Om du väljer något av de tre sistnämnda alternativen vill du kanske köpa en snygg matta? Dessa material blir nämligen snabbt kalla. Undvik helst golvvärme då detta är onaturligt för växterna.

Ska taket vara platt eller vill du ha ett sadeltak? Fundera på vad som passar bäst till ditt hus. Om du väljer ett pulpettak (med endast ett takfall) kan du i regel utnyttja takhöjden bättre. Men glöm då inte att skotta taket på vintern om det har snöat ute. Annars finns det nämligen risk för takras.

Bygglov för orangeri

Hur stort du väljer att bygga ditt orangeri beror självklart på budget och smak. Men tänk på att storleken på ett så kallat attefallshus inte får överstiga 25 kvadratmeter. Om du vill bygga större måste du ansöka om bygglov.

Temperatur på orangeriet

Det är viktigt att luftfuktigheten är hög i ditt orangeri. Det blir den oftast av sig själv tack vare dina blommande växter, men om du skulle vilja höja luftfuktigheten är det enklast att bara duscha växterna i vatten. Anpassa sedan temperaturen i orangeriet efter växternas behov. Ett ledord är: Medelhavet. På vintern låter du temperaturen sjunka till 5–10 plusgrader vilket är samma temperatur som man har kring Medelhavet under den perioden.