Det är skönt med golvvärme och det kan dessutom sänka uppvärmningskostnaden för bostaden – men det finns en rad olika saker att tänka på innan man installerar golvvärme i ett hus med krypgrund. Om golvvärmen installeras fel kan den nämligen orsaka fuktskador i husgrunden.

Det krävs för att ett hus med krypgrund ska lämpa sig för golvvärme

En tumregel är att det ska finnas minst 250 mm isolering. Finns det risk för mögel? Ja, i krypgrunder finns det alltid en viss risk för fukt- och mögelproblem. Det är inte utrett exakt hur detta påverkas av golvvärme. Kontakta en fackman som undersöker grunden innan du bestämmer dig för att installera golvvärme i ett hus med krypgrund. Då får du svart på vitt om det är ok och att det inte kommer att bli några komplikationer i framtiden.

Installation av golvvärme kräver att man byter ut golvet. Vilka golv du väljer inomhus påverkar värmeförlusten. Har du t ex parkettgolv ökar värmeförlusten till marken eftersom den håller tillbaka värmen från golvet. Exempel på bra golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften är plastmattor och klinker.

Boverket har samlat information om just golvvärme och krypgrunder. Läs mer här.

Mer om golvvärme