Om du vill piffa till ett rum genom att lägga in klinker diagonalt finns det ett par saker att tänka på.

Få ett snyggt golv med diagonalt klinkers

För att få bästa resultat måste du vara noggrann med förberedelserna. Glöm till exempel inte att räkna med fogarnas bredd och ta gärna med restbitar när du köper det klinkers du vill ha. I regel går det åt cirka 10 procent extra plattor (till restbitar) när du lägger ett diagonalt golv.

1. Börja med att söka mitten av golvet och lägg en lång rak bräda så den skär mittlinjen i 45 grader. Då kan du kontrollera självläggningen.
2. Lägg ut de första raderna och markera på brädan var fogarna är.
3. Ta bort klinkers och stryk ut klinkerbruk på golvet. NU kan du använda brädan som mått, när du lägger klinkers i rummet och samtidigt vara säker på att det ligger rätt.


Ett tips är att använda ett kakelkors i fogarna så du får likadant överallt med bra precision. Vad är skillnaden mellan kakelkryss och fogsnöre? 

Tänk på att: den klinker som ska ligga längs kanterna måste skäras till. Känns det svårt? Det finns en instruktionsvideo på Bauhaus.se som kan vara till hjälp. Tänk också på att: eventuell garanti endast gäller för jobb som har utförts på ett fackmannamässigt sätt – överväg att anlita ett proffs om du inte känner att du har tillräckligt med tid eller kunskap för att utföra projektet själv.