Det har blivit väldigt populärt att sätta in fönster från golv till tak, det vill säga, panoramafönster. Och varför inte? Det är snyggt, ökar ljusinsläppet, utsikten och förbättrar inomhusklimatet.

Är det helt problemfritt? Nej, ett ganska vanligt besvär med dessa massiva fönsterpartier är att det blir kallt på golvet nedanför fönstret.

Fixa värmen i ditt rum med panoramafönster – Undvik kallras

Att det blir kallt vid ditt stora fönster är ett fenomen som har fått namnet kallras.

Alltomvetenskap.se beskrivs det så här:

”Är luften utanför ett fönster kall, kyls fönsterrutan av. Rutan ­kyler i sin tur av den varmare rumsluften närmast innanför. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft, sjunker den nerkylda luften ner mot golvet. Detta ger upphov till den typ av drag som brukar kallas kallras.”

För att undvika att ditt golv blir kallt brukar det inte räcka att bara installera golvvärme. Det kommer endast öka värmeförbrukning – och höja elräkningen.

Med ett panoramafönster kan utsikten bli till en massiv tavla.
Med ett panoramafönster kan utsikten bli till en massiv tavla.

Installera istället någon typ av konvektor under fönstret. En konvektor tar mindre utrymme än en radiator (ett vanligt element) och avger konvektionsvärme genom att den varma luften är lättare än den övriga inomhusluften. Du behöver inte vara rädd för att din utsikt ska bli förstörd. Dessa små konvektorer är utformade så att fönstret inte ska bli immigt.

Ett konvektorelement brukar kosta runt tusenlappen.

Du kan också ”fälla in värmen” i golvet. Detta innebär i princip att du bygger in konvektorn i golvet så att du endast ser gallret. Ett företag som erbjuder detta är Epecon.