Allt om renovering

Golvvärme


Om man planerar att installera golvvärme hemma i antingen köket, badrummet eller hallen så finns det saker man ska tänka på. För det första är golvvärme nästa en måste när man lägger in klinkers. Det kanske känns ok på sommaren, men när vintern kommer så ångrar man att man inte investerade i det.

En av grundstenarna är att se till att golvet är riktigt isolerat så att man inte installera golvvärmen och sen att värmeenergin försvinner åt fel håll på grund av att man inte tänkt sig för eller snålat. Man har igen det flera gånger om att göra ett riktigt förarbete. En tumregel är att att ha minst 250mm isolering till betongen.

Andra värmekällor
Det kan vara bra att kolla upp vad man har för andra värmekällor i rummet man installerar golvvärmen i så att det inte är enda källan till uppvärmning för då kan det bli en dyr historia.

Ventilation
I ett badrum tas luften oftast in via en luftspalt längst ner på badrumsdörren. Den luften , som ofta är mellan 20-22 grader, kyler elgolvet som är inställt på cirka 25 grader. Vilket gör att termostaten sällan eller aldrig slår ifrån. Undvik att placera golvtermostaten i den dragiga zonen. Samma sak händer om elgolvet ligger i en hall där ytterdörren är otät och skapar drag efter golvet.

Summering
Behåll den ordinarie värmekällan, t ex vattenburet element.

Använd vattenburen golvvärme om det går, t ex fjärrvärme.

Lägg inte in mer värmegolv en nödvändigt. Det räcker oftast att lägga det på dom yttorna du har fotkontakt med.

Se till att termostaten känner av golv- och inte lufttemperaturen. Och undvik zoner med drag.

Välj material som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften, t ex klinker eller vissa plastmattor. Fråga hos golvläggaren för att vara på den säkra sidan.

Glöm inte att anmäla till ditt elbolag att du har installerat golvvärme. Så slipper du får en chock när slutavräkningen görs.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress