Har du funderingar på att renovera om och lägga in golvvärme i samma veva? Här ger vi lite information om elektrisk golvvärme.

Det finns flera sätt att lägga värmekablar på. Idag används bland annat isolerskiva eller tunna mattor (golvvärmemattor) med värmekablar – gärna med låg volt. Ska man lägga elkablar under parkettgolvet får golvytans temperatur inte överstiga 27 grader.

När du reglerar temperaturen på ditt elektriska golvvärmesystem är det bra att tänka på att mattor och andra textilier höjer golvytans temperatur med ett par grader.
När du ställer in temperaturen på ditt elektriska golvvärmesystem är det bra att tänka på att mattor och andra textilier höjer golvytans temperatur med ett par grader.

Högre värme kan ge krympning och sprickbildning. Limmet får dessutom sämre hållbarhet. Normalt uppnås en idealiska yttemperatur på 23-24 grader med användning av 40-50 W per kvadratmeter. Vill man ha högre värmeeffekt bör andra material än parkett eller trägolv väljas. Yttemperaturen är också beroende av att värmen har fritt tillträde till inomhusluften. Detta gäller oavsett materialvalet. Under en matta, en sittsäck eller en hög med kläder kan det på kort tid bli överhettning. I regel höjs temperaturen 2 grader av textilier på golvet.

Har du trägolv? Utöver golvtemperaturen bör du också tänka på att det är bäst att värma hela golvet istället för enstaka partier. Så kallad zonvis värmereglering leder nämligen till att trävirket utvidgas ojämnt och kan snabbt ge skador.

Nedan tipsar vi om tre olika värmekablar som du enkelt kan klicka hem online.

Golvvärme T2 Blå-10 Paket För Inspackling

”Tunn och smidig värmekabel som är enkel att forma till slingor och fästa på plats.”

Pris för Golvvärme T2 Blå-10 Paket För Inspackling var i skrivande stund 1701 kronor.

Golvvärme T2 Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv

”…lämplig för installation under temperaturkänsliga golv, såsom parkett, plastmatta, laminat och massiva trägolv.”

Pris för Golvvärme T2 Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv var i skrivande stund 2683 kronor.

Golvvärme Komplettering 10 m2 T2Blå-10

”Tunn och smidig värmekabel som är enkel att forma till slingor och fästa på plats. Lämplig för utrymmen såsom badrum och tvättstugor.”

Pris för Golvvärme T2 Blå-10 Komplettering 10 m2  var i skrivande stund 4402 kronor.

Mer intresserad av vattenburen golvvärme? Läs om det här