Har du funderingar på att renovera om och kanske lägga in golvvärme? Här ger vi lite information om vattenburen golvvärme.
Därför ska du installera vattenburen golvvärme
Det bästa sättet att värma upp ett trägolv, eller ja vilket golv du nu ska värma upp, är med vattenburen golvvärme. Detta är också den värmekälla som parkettleverantörerna rekommenderar om golvvärme ska installeras. Vattenburen värme har efter hand blivit den värmekälla som oftast används vid renovering av hus. Fördelen med vattenburen golvvärme är att den gör andra värmekällor mer eller mindre överflödiga, till exempel panelradiatorer, som bränner damm.
Med den här typen av golvvärme har man dessutom frihet att välja den mest fördelaktiga energikällan till värmecentralen – vare sig det är el, olja eller gas. På vissa platser kan man också ansluta sig till ett fjärrvärmenät. Det är en extra fördel om man kan lägga in minst två värmekällor – då behöver man inte alltid välja det alternativ som är billigast.
Så fungerar vattenburen golvvärme
I korta drag:
Vattenburen golvvärme kräver ett vattenbaserat värmesystem. Det fungerar så att varmvatten pumpas genom rör ( till exempel 20 x 2,0 mm) som installeras i golvet. Golvvärmesystemet arbetar precis som radiatorer vid låga temperaturer. Vattnet leder mer värme till kallare partier av golvet och mindre värme till partier som redan är varma. Tänk på att det är viktigt att golvets yttemperatur inte överstiger 27°C. Här är det bra att se över mattor och liknande som i regel höjer golvets yttemperatur med cirka 2°C.
Golvvärmerören kan installeras i golvet genom:
- Ingjutning
- Plåt
- Spånskivor
- Cellplastskivor
- Bjälklagsplåt