ROT-avdraget är en uppskattad form av skattereduktion som ges till dig som köper en tjänst till hemmet. Det har funnits i sin nuvarande form i över tio år nu och varje år delar Skatteverket ut miljardbelopp i ROT-avdrag. Hur fungerar det 2020? Vi går igenom vad du ska tänka på om du funderar på att göra om hemma under året.

Så mycket tjänar du på ROT-avdraget  

Sedan 2016 har ROT-avdraget legat på 30 procent av arbetskostnaden. Detta innebär att du betalar 70 procent av arbetskostnaden när du exempelvis anlitar en målare. Du betalar aldrig fullpris. Målaren ansvarar sedan för att ansöka om utbetalning av de resterande 30 procenten från Skatteverket. Summan som du använder i ROT-avdrag noteras på din deklaration. Det högsta beloppet du kan få använda i ROT-avdrag per år ligger på 50 000 kronor.

Om du osäker på hur mycket du har kvar i ROT-avdrag kan du gå in här på Skatteverket och kolla upp det. Du, som köpare, måste själv se till att du uppfyller alla kraven för ROT-avdraget. Om det skulle bli något fel här, kan du bli återbetalningsskyldig.

I ovanstående tjänst kan du också kolla upp hur mycket RUT-avdrag du har kvar. Sedan 2019 ligger taket för RUT på 50 000 kronor per år och person (oavsett ålder). Summan av ROT och RUT räknas ihop och tillsammans får dessa inte överstiga 50 000 kronor. Om du har använt RUT-avdrag för 20 000 kronor har du alltså 30 000 kvar att använda i ROT-avdrag och vice versa.   

Uppfyll Skatteverkets villkor

Du måste först och främst betala skatt i Sverige för att kunna använda ROT-avdraget. Om du exempelvis är pensionär kan du använda ROT-avdraget så länge du betalar skatt på pensionen.

I övrigt ska du äga bostaden där arbetet utförs, helt eller delvis bo där under arbetets gång samt vara över 18 år.

Det här ger inte ROT-avdrag

  • Det är inte tillåtet att använda ROT-avdraget om du exempelvis skulle vilja renovera köket i en bostad som du äger, men dina barn bor i.
  • Om du anlitar en släktning kan du inte använda ROT-avdraget.
  • Du får inte utföra jobb med din enskilda firma (eller ditt bolag) i en fastighet som du äger och använda ROT-avdraget.
  • ROT-avdrag ges inte ut för nybyggda hus som byggs om. Däremot är det okej att återställa ett nybyggt hus till sitt ursprungliga skick. Det skulle exempelvis vara aktuellt om huset hade drabbats av fuktskador.
  • Reparation av staket, murar eller bryggor ger inte rotavdrag. Du kan läsa mer om vilka arbeten som ger rätt till ROT här

Så påverkar ROT-avdraget din budget

Det är lättare att förstå hur ROT-avdraget fungerar i praktiken med ett prisexempel. Om vi återvänder till målaren som vi nämnde ovan, ska du alltså betala 70 procent av arbetskostnaden. Låt säga att du ska måla om fasaden på din villa som är 140 kvadratmeter med fönster och dörrar borträknade.

Först och främst behöver du målarfärg. Du bestämmer dig för en klassisk röd oljefärg. I regel räcker en burk på tio liter oljefärg till 70 kvadratmeter. Du behöver alltså två burkar för enbart en strykning, men oftast krävs det åtminstone två strykningar så då landar vi på fyra burkar. Kostnaden för en burk är 1 200 kronor. Totalt måste du alltså köpa färg för 4 800 kronor.

Övrigt material (exempelvis penslar) ligger på 5 000 kronor.

Reskostnaden är 1 000 kronor.

Målaren har ett timpris på 500 kronor. I det här exemplet tar det 80 timmar att bli klar med huset. Det är alltid svårt att räkna ut hur lång tid det tar för en målare. Husets skick, samt väder och vind påverkar tidsåtgången. Men om det nu tar 80 timmar i det här exemplet blir arbetskostnaden 40 000 kronor. Med ROT-avdraget får du dra av 30 procent av kostnaden och då blir priset 28 000 kronor.

Totalt blir priset alltså 50 800 kronor exklusive ROT-avdraget, men med ROT-avdraget landar det istället på 38 800 kronor.

När du ber om offerter från målerifirmor (eller hantverkare) kan det därför vara bra att be om att få ROT-avdraget inkluderat på en gång. Det ger dig en bättre prisbild.

Om du äger en bostad utomlands

Det är tillåtet att använda ROT-avdraget i EU och EES-länder förutsatt att du (köparen) betalar skatt i Sverige. Om du nu skulle ha anlitat en målerifirma för att måla om ditt spanska hus skulle du fortfarande ha fått 30 procent i avdrag på priset. Viktigt är att målerifirman i det här fallet skickar in ett skuldfrihetsintyg till Skatteverket samt skickar in en digital blankett om att få ROT-avdraget utbetalat.