Används ovanvåningen som förråd? Kanske är det mörkt och dunkelt där uppe? Genom att släppa in mycket solljus även i trängre utrymmen hemma känns rummen större och trevligare. Med andra ord kan en ovanvåning med kraftigt lutande tak faktiskt kännas stora och luftiga med rätt ljusinsläpp. Men hur kan du lösa detta?

Installera ett stort takfönster

Ett takfönster kan öppna upp möjligheten till att utnyttja förråd och små utrymmen på ett nytt sätt. Kanske behöver du ett kontor hemma? Rensa ur förrådet och sätt in ett takfönster så kan du genast skapa en trevlig yta att arbeta på. Visst, kostnaden för takfönster är ganska högt. Men kom ihåg fördelarna du får genom att byta:

•Ett naturligt och rejält solinsläpp
•Mer värme genom solenergin
•Ett ökat värde på huset
•En snygg detalj

Se till att satsa på ett fönster av hög kvalitet där U-värdet är så lågt som möjligt. Då blir nämligen isoleringsförmågan bättre, något som kan göra uppvärmningskostnaden lägre.

Hur funkar det med takfönster på platta tak?

Den vanliga bilden man har av ett takfönster är en lutande variant på ett snedtak. Men det är fullt möjligt att montera ett fönster på ett platt tak också. Du kan bland annat välja mellan en steppad fönstervariant eller ett kupolfönster. Precis som med takfönster för lutande tak får du samma typer av fördelar även för ditt platta tak, bland annat:

•Möjlighet till vädring
•Ett härligt ljusinsläpp
•Förbättrade värmeisolerande egenskaper

Takfönster fungerar utmärkt att installera även på platta tak. Det höjer dessutom ofta värdet på din bostad.
Takfönster fungerar utmärkt att installera även på platta tak. Det höjer dessutom ofta värdet på din bostad.

Priset varierar beroende på hur taket ser ut och vad du väljer för fönster. Ett standardfönster brukar kunna gå på 5000 – 6000 kronor. På fonsterproffs.se kan du be om en offert (gratis) om du vill få koll på hur mycket just din fönsterinstallation kommer kosta.

Trä, plast eller aluminium?

Precis som när det kommer till vanliga fasadfönster kan du även vid val av takfönster välja mellan olika material.

Träfönster är väldigt vanligt och något som faktiskt är otroligt hållbart. Visst, det kräver sin skötsel och sitt underhåll, men i det långa loppet är det värt jobbet.

PVC-fönster, även kallat plastfönster, är också en mycket tålig fönstertyp som kräver betydligt mindre underhåll. Priserna är oftast lägre än för träfönster.

Du kan även välja något mittemellan – träfönster med aluminiumbeläggning. Detta underlättar skötseln och ökar hållbarheten. Förutom att du behöver se över kvalité, underhåll och pris är det såklart även viktigt att den estetiska biten känns rätt. Äldre hus passar oftast bäst med just träfönster medan nyare och mer moderna hus kan bli fina med aluminiumfönster.

Investera i takfönster

Takfönster är något som gör ett hem mer inbjudande och mysigt. Det kan med fördel placeras i mörka utrymmen som på vinden eller i en dunkel hall. Här skapar fönstret mycket ljus och ger illusionen om att ett rum är mycket större än vad det egentligen är. Men förutom mörka utrymmen kan det också bli väldigt fint att montera ett takfönster i allrum där familjen ofta vistas, exempelvis i köket eller i vardagsrummet. Med smarta tillbehör som persienner blir det lätt att dämpa ljusinsläppet om ni ska se på tv eller liknande.