Staten har betalat ut många miljarder i ROT-avdrag sedan det infördes 2007. ROT hjälper dig finansiera ditt hemprojekt. Det ska specifikt användas till reparation, ombyggnad och tillbyggnad.

Regler för ROT-avdrag

Sedan 2016 har du kunnat få 30 procent av arbetskostnaden i skattereduktion. Låt säga att du anlitar en målerifirma som ska måla om ditt vardagsrum och arbetskostnaden landar för enkelhetens skull på 30 000 kronor totalt den här gången. Då betalar du 30 000 – (30 000 x 0,3) = 21 000 kronor i arbetskostnad.

Notera att ROT inte täcker materialkostnaden.

Du betalar dina 21 000 kronor till målerifirman som sedan ansvarar för att ansöka om betalning av resterande 9000 kronor från Skatteverket.

För att ROT-avdraget ska bli godkänt i det här fallet krävs det att du:

  • Är minst 18 år
  • Betalar skatt i Sverige
  • Äger bostaden under tiden som arbetet utför
  • Inte anlitar en närstående
  • Inte anlitar en målerifirma som inte har F-skatt

Vad händer 2019?

Du kan fortfarande få 30 procent av arbetskostnaden i ”rabatt” när du anlitar en hantverkare. Maxbeloppet i avdrag per år ligger på 50 000 kronor.

En stor förändring gäller betalningen.

Regeringen har lämnat som förslag att all betalning som avser ROT ska ske elektroniskt. Detta innebär att du inte kommer kunna betala exempelvis målerifirman med kontanter. Istället ska du använda kontokort, inbetalningskort, Swish eller BankID.

Vad är detta bra för?

ROT-avdraget infördes med en förhoppning om att ”svarta jobb skulle bli vita” och det fungerade i en ganska hög grad. Ett problem som uppstod var däremot falska fakturor. I september 2018 avslöjades det bland annat att 60 privatpersoner i Västsverige tillsammans med ett byggföretag hade lurat Skatteverket på miljarder genom ROT.

Företaget skapade helt enkelt falska fakturor på arbeten som de inte hade utfört och fick ROT utbetalat för detta.

Genom att göra ROT-betalningen spårbar hoppas regeringen att framtida fusk av det här slaget ska stoppas.

För att betalningens ska godkännas krävs det information om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt. Det kan vara värt att nämna att kryptovalutor som exempelvis Bitcoin inte uppfyller dessa krav.

Läs mer: Använd ROT-avdraget när du byter tak