Att måla och renovera sina köksluckor kan ge köket ett riktigt ansiktslyft och det är betydligt bättre rent ekonomiskt än att riva ut hela köket. Ska jag måla köksluckorna själv eller låta en målare göra det? Vad blir slutpriset? På den här sidan hittar du information som kan vara bra att läsa igenom inför ditt köksprojekt.

Saker att tänka på innan du renoverar dina köksluckor

 • Klarar du av att slipa och måla om dina köksluckor kan du spara en del pengar. Samtidigt är det viktigt att jobbet blir korrekt utförd – en dålig renovering kan förstöra köksluckorna och dessutom sänka priset på din bostad.
 • Det brukar kosta mellan 5000–8 000 kronor att renovera köksluckorna till ett normalstort kök. Priset varierar givetvis beroende på materialval och omfattningen på arbetet.
 • Har du gamla köksluckor? Det går att hitta företag som har specialiserat sig på kök av äldre modeller. De ser till att lådor och skåp passar även om dessa inte är standardmått. Tänk på att det i regel kostar mer att få fram köksdelar testa färger innan du målar köksluckor som det är svårt att få tag på.
 • Vad vill du ha för färg på köksluckorna? Testa många olika kulörer. Kombinera färgen med kakel, tapeter och golv.
 • Fundera på om du ska byta knopparna?

Guide: så målar du köksluckor

 1. Börja med att skruva loss luckorna och beslagen. Det är lättare att måla om du kan ha dem luckorna liggande. Tappa inte bort skruvarna! Du behöver skruvarna om du ska behålla beslagen.
 2. Täck golv – skydda hela området där du tänker måla. Det är svårt att få bort färgfläckar!
 3. Tvätta luckorna med varmt vatten (eller målartvätt) och torka av.
 4. Om du ska byta knoppar måste du se till att hålen på luckorna passar dina nya knoppar. Här kan du behöva spackla över de gamla hålen och rita upp vart de nya ska sitta. Om du ska ha nya beslag ska dessa hål också spacklas över. Finns det fula repor i en lucka? Passa på att spackla över dessa med.
 5. Slipa luckorna med sandpapper. Räcker det att slipa bort spackel eller måste du göra ett grundligare arbete? Se till att ytan blir matt och slät. Torka sedan bort damm.
 6. Nu är det dags att grundmåla. Använd en oljeburen eller vattenburen snickerigrundfärg beroende på vad du föredrar. Tänk på att en roller ger ett jämnare resultat än en pensel.
 7. När grundfärgen har torkat ska du sätta igång med slutstrykningen. Måla två till tre gånger (snåla inte med färg) för bästa resultat och följ torktiden som står på färgburken.
 8. Skruva eventuellt fast nya knoppar eller nya beslag.

Klart – häng nu upp luckorna igen!