Allt om renovering

Så fixar du stopp i avloppet


När det har blivit stopp i vasken kan du i många fall klara problemet med en vaskrensare, men för att det ska fungera är det viktigt att du håller en trasa hårt mot bräddavloppet, det vill säga hålet som finns som förhindrar att det rinner över.

Hålet står i direkt kontakt med avloppet via överloppsröret, så det tryck du skapar med en vaskrensare försvinner bara rakt ut via bräddavloppet om du inte tätar till det.

När du håller för bräddavloppet där det förhoppningsvis trycker bort proppen efter några tag.

Innan du använder vaskrensaren skall du fylla vasken med vatten samtidigt som du håller för bräddavloppet med en trasa.

Trycket från vaskrensaren ska ner i avloppet och inte upp genom avloppsröret och ut ur bräddavloppet.

Så underhåller du avloppet

Det finns många avlopp i en bostad: till diskbänken, tvättstugan, tvättställe, badkaret och toaletten. En viktig regel är att aldrig spola ut något som inte kan lösas upp. Den vanligaste orsaken till stopp är oftast stora mängder tvål- och tvättmedelsrester i rör och vattenlås. Det minskar avloppets kapacitet, och ökar risken för stopp.

Ta för vana att hälla kokande vatten ner i avloppet minst två gånger per år, men gärna 4-5 gånger. Det varma vattnet löser upp tvålrester och därmed skapar du bättre passage.

Så fixar du ett hål i kakelplattan

Med lite tur kan du lappa och laga så att du knappt ser det efteråt. Börja med att leta rätt på en färg i exakt samma kulör som kaklet och med samma glans. Det är inte så viktigt vilken sorts färg det är (alltså märket eller om det är alkyd eller akrylat). Det är däremot viktigt att den har samma glans som kakelplattan. En billack kan exempelvis vara bra.

Det går inte åt så mycket färg, så du kan även köpa små burkar med hobbyfärg, Det är också viktigt att det är samma kulör annars blir resultatet inte särskilt snyggt.

Om du vill tona en färg börjar du med en helt vit färg. Den bryter du sedan i ett antal omgångar med provstrykningar fram till dess du har kommit fram till korrekt kulör.

När du trycker att du är nöjd målar du ett prov någonstans på kakelväggen. Låt färgprovet torka. Det kan ta lång tid innan färgen är torr men du kan fuska lite genom att torka med hårtork.

Se till att färgen inte blir för mörk. Det är nämligen betydligt enklare att tona en ljus färg mörkare än att tona en mörk färg till ljusare. Ett gott råd är att hela tiden skriva upp hur du blandar.

4 steg att bli av med hålet i kakelplattan

  1. Ta först ut det gamla pluggen ur hålet.
  2. Fyll igen hålet i plattan med cementbaserat spackelmassa.
  3. När spacklet torkat målas det över med lämplig färg.
  4. När fägen har torkat kan den vattenslipas – korn 1200.

Så blir du av med kalken runt kranar

Förr eller senare kommer det fula kalkfläckar runt kranarna i kök och badrum. Du tar lättast bort den vita beläggningen om du fuktar en trasa med ättika och virar den runt kranen. Låt trasan sitta kvar över natten. Nästa dag kan du lätt få bort resterna med fuktig trasa eller med nylonskursvamp.

Så polerar du terrazzogolv

Ditt nyslipade terrazzogolv ska mättas med vatten och tvålflingor så att det blir smutsavvisande och lätt att hålla snyggt.

För vanligt underhåll ska du sedan använda tvålvatten – men inte varje gång du städar. Då är risken att golvet blir för halt. Använd därför målartvätt varannan gång du tvättar golvet. Då är det fortfarande mättat med såpa, men du slipper halka.

Använd för övrigt aldrig kalkborttagningsmedel, syra eller ättika på terrazzo. Det tål inte beläggningen.

Bli av med beläggning på handfat

Om tvättstället/handfatet med tiden har fått ful beläggning som är svår att få bort med vanligt rengöringsmedel får du ha tålamod och gå grundligt till verket.

Problemet är i regel att de medel som användas för att få bort beläggningen behöver lång tid för att verka. Och eftersom ett handfat oftast är i bruk varje dag är det sällan medlen hinner verka tillräckligt länge.

Metoden är alltså enkel men ta tid. Det smutsiga handfatet måste stå i fred åtminstone ett par timmar. Var också beredd på att det kan behövas flera behandlingar innan du är klar. Klä in hela handfatet med hushållspapper som du “impregnerar” med rengöringsmedel, till exempel ättiksyra.

När du har fått bort alla avlagringar är den dagliga rengöringen inget problem längre.

Tre stegs metod för att bli av med beläggen på handfatet

  1. Avfetta med aceton, klä tvättstället invändigt med hushållspapper och fukta rejält med ättiksyra.
  2. Pressa fast det våta hushållspappret på sidorna med en diskborste och låt medlet verka.
  3. Ta bort papperet efter några timmar och tvätta rent med en nylonskursvamp.

Snygga fogar när du sätter kakel – kakelkrys & fogsnöre

När du sätter kakel finns det två hjälpmedel för att få fogarna att bli exakt lika breda överallt: kakelkryss och fogsnöre. Om du sätter kaklet i rader – vinkelrätt mot golv och tak – kan du använda kakelkryss. Men fogsnöret är både enklare och snabbare att arbeta med. Sätter du kaklet diagonalt är kakelkryssen lättare att arbeta med.

Fogsnöret kan dessutom använda igen med kakelkryssen ska sitta kvar.

Lägg fogsnöret på kakelraden innan du börjar sätta nästa lag. Snöret ser till att avståndet alltid är exakt detsamma, och det finns att köpa på flera tjocklekar. 3 mm fogsnöre är vanligt.

Så lagar du kakelfogar

Om fogarna mellan kakelplattorna har börjat ge med sig och du gärna vill göra dem snygga igen måste du börja med att kratsa bort all lös fogmassa. Det får inte finnas gamla lösa rester kvar.

Sedan kan du bland till ny fogmassa som är så lik den gamla färgen som möjligt – när den har torkat, väl att märka. Så det kan löna sig att göra några praktiska prov först.

När du har hittat rätt nyans fogar du på alla ställen där det fattas fogmassa, på samma sätt som när du sätter kakel. Använd en gummispackel och dra den diagonalt över de rengjorda fogarna.

Efter ett par timmar när massan stelnat, torkar du av kakel och fogar med en fuktig svamp. Då försvinner den fogfilm som sitter på plattorna. Men torka inte för hårt, då fogar slipas ur.

Ordnings-tips

Vi fick ett mail till oss av en läsare som vill dela med sig av ett ordnings-tips som hon tyckte var ovärderligt i deras vardag.

Då vi flyttade till vårt sommarställe så blev det dubbelt av det mesta när det gäller köksprylar och porslin. Jag vill gärna spara allt, ifall barn och barnbarn behöver. För att ha koll på vad som finns gjorde jag så här: Jag numrerade kartongerna med en stor siffra på varje sida och skrev ned innehållet som jag förvarar i min dator. En julafton gick kaffebryggaren sönder, och det blev givetvis ståhej. Helt lugnt säger mor i huset: Gå upp och hämta kaffebryggaren i kartong nummer 4!
Ett annat tillfälle behövde dottern lite porslin, det var bara markera för vad hon behövde och hämta. Inget rotande i varje kartong och dessutom koll vad som finns. Man glömmer så lätt.

Vi tackar Sofie som delade med sig av detta tipset och hoppas det kan hjälpa andra att få ordning på sina saker.

Vi jämför 7 olika värmekällor för hushållet

I dagens samhälle finns det massa olika alternativ till värmekällor till ditt hushåll. Det är ju så att när man vill renovera hemma så kan det innebär en större förändring så som att man vill ändra sitt alternativ att värma upp huset. Vi tänkte idag gå igenom sju stycken och jämför för- och nackdelar.

Biobränsle

I det innefattas ved, pellets, och flis. Bränslet matas i en panna och bränns.
Fördelar: Lågt pris, förnyelsebart bränsle, lugn prisutveckling. Installationskostnad oftast lägre än värmepump, 70 000 – 150 000 kr.
Nackdelar: Utrymmeskrävande anläggning och förråd.

Direktverkande el

Fördelar: Lätt att installera och reglera. Ett smidigt system.
Nackdelar: Numera nästan ointressant på grund av priset. Kostnadsnivån på energin gör att den i praktiken bara gå att använda i fritidshus.

Fjärrvärme

Hett vatten produceras och distribueras  från en fjärrvärmecentral via ledningar till kunderna.
Fördelar: Driftsäkert, tar liten plats och billigt även om priserna varierar mellan bolag.
Nackdelar: Dyrt, cirka 6 000 kr per radiator, om man måste installera sådana. Kan ge problem med fuktbalansen i utrymmen där man tidigare har haft andra uppvärmningssystem. Finns endast i tätorter.

Gas

Naturgasen distribueras via ledningar till hushållens  gaspannor.
Fördelar: Rent, inga utsläpp, effektiva pannor, kan även användas i oljepannor med hjälp av speciell gasbrännare. Installtionskostnad runt 100 000 kr för egen gaspanna.
Nackdelar: Dyrt, fossilt bränsle, begränsad geografiskt tillgång.

Olja

Oljan levereras med tankbil till villapannorna. Har varit det stora uppvärmningssystemet efter kriget.
Fördelar: Billig installation, stort energiinnehåll.
Nackdelar: Fossilt bränsle, dyrt.

Solvärme

Energi från solen överförs från solfångaren till ackumulatortank.
Fördelar: Inga utsläpp. Perfekt för den miljömedvetne. Installtionskostnad 50 000 kr för tio kvadratmeter.
Nackdelar: Kan bara användas som komplement till andra uppvärmningskällor. Bygglov krävs ofta för anläggningen.

Värmepumpar (Luft/Luft)

Utvinner värme ur luften utanför och sprider den i villan.
Fördelar: Billigt installtion, 15 000 – 20 000 kr. Låg energipris.
Nackdelar: Komplement.

Värmepumpar (Luft/Vatten)

Ger värme från luften till ett vattenburet system. Installation 90 000 – 110 000 kr.
Fördelar: Bra om huset saknar öppen planlösning eller har flera våningar.
Nackdelar: Blir väldigt dyrt att installera om det inte redan finns ett vattenburet system i huset.

Värmepumpar (Bergvärme/Jordvärme/Sjövärme/Grundvattenvärme)

Utnyttjar värmen i jord och vatten. Anläggningarna kostan mellan 140 000 och 170 000 kr att installera.
Fördelar: Alla värmepumpar har lågt energipris och inga utsläpp.
Nackdelar: Är främst risken för att elpriserna stiger och gör dem dyrare.

Värmepumpar (Frånluftvärmepump)

Återför värme från ventilationsluften till huset. Det finns i dag bara i nybyggda hus. Större hus är 100 – 110 kvadratmeter kräver oftast ytterligare en värmekälla.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress