Upplever du att det cirkulerar mycket damm i inomhusluften? Kanske känner du att luften är särskilt torr inomhus? Med en luftvärmepump kan du förbättra inomhusklimatet och samtidigt kan dra ner den årliga kostnaden för energiförbrukningen.

Men hur fungerar egentligen en luftvärmepump?

Som namnet antyder använder sig luftvärmepumpen av luften, eller närmare bestämt den lagrade solenergin som finns i luften. Systemet drar in utomhusluft och värmer sedan upp den inomhus i pumpen. Beroende på om du har en luft/luftvärmepump eller luft/vattenvärmepump sprider sig värmen antingen via luften eller det vattenburna uppvärmningssystemet via radiatorer och golvvärme.

Kostnad för en luftvärmepump

För att ta reda på om det är lönsamt att investera i en luftvärmepump eller inte behöver du så klart jämföra flera olika produkter och samtidigt kolla vilka förutsättningar det finns i din bostad. Kanske har du ett vattenburet system? I så fall finns goda möjligheter för besparingar. Priset för en luftvärmepump kan variera en del beroende på vilket varumärke du handlar från, storlek på pump samt kapacitet. Det finns dessutom olika lösningar, bland annat multi-split och single-split.

Multi-split är en lösning där värmen kan spridas på flera platser i hemmet. Detta är en bra lösning för dig med ett större hus, som inte har öppen planlösning eller/och som har flera våningar. Multi-split är i regel dyrare, men också mer effektivt.

Om du bor i norra delen av landet är det väldigt viktigt att du väljer en luftvärmepump som klarar av de kalla temperaturerna och som kan avfrosta sig själv. Bor du däremot söderut kan en annan luftvärmepump vara mer passande.

Ett bra underhållsalternativ för fritidshuset

En vanlig miss som många gör är att stänga av uppvärmningen av fritidshuset efter sommaren. Anledningen är lätt att förstå, man vill spara in på kostnaderna. Men genom att stänga av värmen blir inomhustemperaturen väldigt ojämn på grund av kylan utomhus. Detta kan ofta resultera i fuktskador och till och med mögelangrepp. Behåll fräschören i fritidshuset året om utan att lägga en förmögenhet. Genom att installera en luftvärmepump och ställa in den på en lägre temperatur (som ändå är tillräckligt hög), behåller huset en jämn temperatur och risken för mögel och fukt uteblir. Det räcker ofta med att ställa in värmen på cirka 5 – 8 plusgrader.

Gör en offertförfrågan

Att begära offerter för luftvärmepumpar är den smartaste lösningen för att ta reda på priset. Priserna varierar enormt mycket och beror såklart på vilken typ av bostad du bor i. Men innan du börjar kontakta firmor och begära offerter är det bra att du skissar ner information som dessa företag kan behöva, exempelvis:

  • Hur stor bostaden är i m²?
  • Vad ligger den årliga uppvärmningskostnaden på? (kWh)?
  • Vilken typ av värmepump är intressant?
  • Vart i landet bor du? Behöver du särskilda funktioner till din värmepump?
  • Vad är ditt befintliga uppvärmningssystem?

Sammanfatta informationen, du kan behöva kolla igenom gamla energifakturor innan för att hitta rätt siffror. Därefter kan du börja begära offerter. Det finns flera företag som arbetar med att samla in offerter från olika leverantörer av luftvärmepumpar. Det kan vara en bra start!