Under sommarens varma och härliga dagar kan det vara skönt att ta sig ett dopp i poolen. Vad händer då om du har bergvärme och vill värma upp poolen? Vi reder ut allt om pooluppvärmning här och tar reda på hur uppvärmningen skulle kunna se ut rent kostnadsmässigt.

En varm och skön pool

Det är inte alla hus som har pool, men de som har den förmånen vet hur härligt det kan vara att ta sig ett dopp under sommaren. Visar det sig att poolen kall? Iskall till och med? Ja, det är mindre härligt.

Det kan lätt bli väldigt kallt i poolen, speciellt om den inte är uppvärmd. En bra pooltemperatur ska hålla sig runt 25 grader. Då är det varken för kallt eller för varmt. Men att värma upp en pool kräver en del energi. Exakt hur mycket som krävs beror på själva poolens storlek samt hur stort energiläckage det finns.

Pooluppvärmning

Du har många alternativ att välja mellan när det kommer till uppvärmningen av poolen. Du kan koppla ihop den med din bergvärmepump, något som kräver en större värmeväxlare. Det finns även separata uppvärmningssystem som inte kopplas in i husets uppvärmningssystem alls. Bägge har sina fördelar och nackdelar. Ibland kan det bästa alternativet vara att kombinera bägge systemen. Oavsett om du har en befintlig värmepump eller kanske använder elvärmare kan det vara smart att ta kontakt med en installatör. Ta in lite offerter på bergvärme och fråga vad det kan kosta att även värma upp poolen med din värmepumpsanläggning.

Hur mycket kostar det att värma upp poolen?

Pool

Om du inte har någon bergvärme alls så är detta en stor investering. När det kommer till kostnader för poolvärme kan det kosta mellan 5 000 till 20 000 kronor att köpa en ny värmeväxlare till din bergvärmeanläggning. Det gäller dock att du har en tillräckligt stark energikälla för att kunna klara av att värma poolen också. Hör med din installatör om du är osäker.

En separat poolvärmepump som fungerar på samma sätt som en vanlig värmepump kan köpas för att endast driva själva pooluppvärmningen. Denna kan kosta mellan 20 000 kronor upp till 30 000 kronor. Detta är en av de mest populära valen i dag, trots den ganska höga initiala kostnaden.

Ett tredje alternativ är att köpa solpaneler som hjälper till att höja pooltemperaturen. Detta är den mest miljövänliga uppvärmningen. Ofta måste solpanelerna kompletteras med ytterligare en värmekälla, exempelvis en värmepump.

En billigt alternativ som du bör undvika är elvärmaren. Den kostar mindre initialt men de höga driftkostnaderna kommer snabbt att göra detta till det dyraste alternativet. Själva köpet av elvärmaren kan hamna på mellan 5 000 till 15 000 kronor.

Räkna ut värmebehovet

Tänk på att det finns många faktorer som påverkar hur mycket din pool måste värmas upp, bland annat utomhusklimatet och hur stor poolen är. Vårt tips är att du alltid täcker över poolen också. På så sätt tappar den inte lika mycket värme med tiden.

När det kommer till att räkna ut hur mycket energi du behöver finns det en enkel formel som kan ge dig ett ungefärligt värde. Du tar poolens area (bredd x längd) och multiplicerar detta med 300 W. Resultatet blir värmebehovet angett i watt.