Det går nästan inte allt sätta ett standardpris för vad ett fönsterbyte bör kosta, eftersom det beror väldigt mycket på dina förutsättningar.
Här spelar flera saker in:
• Själva fönstren du vill byta till
• Hur förutsättningarna runt huset ser ut
• Arbetskostnaden för att byta fönster
Självklart kan du dock komma ner i pris för ditt fönsterbyte om du är villig att kompromissa på vissa delar. Genom att självutbilda dig via nätet kan du även få mer koll på vad ett fönsterbyte för just dig bör kosta.
Ett annat tips är att fråga grannar, bekanta och familj som nyligen har bytt fönster. De kan nämligen tipsa dig om saker du bör göra inför fönsterbytet, och du kan få ett hum om vad som är ett rimligt pris för fönsterbytet.
Funktion och utseende avgör priset på fönsterbyte
Tyvärr är det så i fönsterbranschen att det ofta stämmer att ju bättre funktion och kvalitet fönstret har, desto mer kostar fönstret. Med det sagt bör du själv ha koll på exakt vilka funktioner du vill ha i dina nya fönster.
Överväg saker som:
• Isolerande funktion – med nya fönster kan du passa på att sänka dina värmekostnader, genom att byta till fönster som isolerar bättre mot kyla. En riktlinje här är att satsa på fönster med ett lågt U-värde, gärna under 1,2, som är gränsen för energifönster. Ett lågt U-värde innebär nämligen bättre isoleringseffekt hos fönstren.
• Vilken typ av ram vill du ha? Grunden här är att trä och PVC är billigare än aluminium. Trä och aluminium har ofta bäst isolerande egenskaper. Trä kräver dock mer underhåll än de båda andra, vilket på sikt kan höja priset för dem. Dessa tre ramar är de vanligaste typerna i Sverige, men det finns såklart andra typer att väja mellan också.
• Vill du ha fönster som erbjuder bra ljudisolering? Kanske bor du ut mot en hårt trafikerad väg?
• Udda former och spröjs påverkar också priset på fönstren. I regel är standardfönster billigare än måttbeställda, och ju mer utsmyckningar, desto dyrare blir det.
Att göra jobbet själv – ett sätt att sänka arbetskostnaden för att byta fönster
Har du så pass goda kunskaper om hur det går till att byta fönster, eller i alla fall om husbygge och snickeri, så att du känner att du kommer kunna göra ett fackmannamässigt utfört arbete kan du absolut byta fönster själv.
Detta är dock inget att rekommendera om du är lite småhändig, eftersom vikten av att arbetet blir just fackmannamässigt gjort påverkar dina omkostnader i framtiden. Blir det något lite litet glapp mellan väggen och karmen stämmer nämligen inte fönstrets U-värde längre, och det läcker alltså ut värme och tränger in kyla i spalten. Detta påverkar såklart dina uppvärmningskostnader, men kan även leda till att fukt letar sig in i väggen.
Dessutom innebär ett fackmannamässigt utfört arbete ett lyft för huset vid en eventuell försäljning i framtiden, och du kan alltså förlora pengar vid denna försäljning på dåligt utförda renoveringar.
Kan man sänka arbetskostnaden för att byta fönster utan att göra arbetet själv?
Svar ja! Genom att använda dig av ROT-avdraget. Du kan få upp till 50 000 kr avdrag på skatten för renoveringsarbeten som utförs i ditt hus, men endast på arbetskostnad och inte på de fönster som du ska byta till.