Allt om renovering

Så fixar du imma / kondens i fönster


imma_fonsterSitter det fukt på insidan mot rummet beror det på att den fuktiga inneluften kondeseras mot de kalla glasrutorna. Orsaken kan vara för hög luftfuktighet inomhus (något som gör att du bör överväga att förbättra ventilationen av bostaden på så vis att luften blir torrare). Eller så har fönstret bara enkelglas, eller så är det extremt kallt ute.

Ett element under fönstret kan göra underverk. Värmeströmmen gör fönstret varmare och fukten avdunstar. Men värmen får inte hidras av gardiner eller en bred fönstersmyg, ordna i så fall med spalter som släpper fram den.

Fukt mellan rutorna
Med kopplade och okopplade bågar är det viktigt att att den inre bågen är så tät som möjligt, medan den yttre gärna kan glipa lite grand.

Får den varma luften från rummet möjlighet att smyga sig in mellan bågarna och komma i kontakt med det kalla ytterglaset, konsenderas nämligen vattenångan och det bildas fukt. Detta kan du undvika genom att montera en tätningslist i falsen på den inre bågen.

Det ska finnas ventilation utifrån och in mellan rutorna. I ett kopplat fönster finns det ställskruvar som ordnar med detta, i annat fall kan du borra fem milimeters hål upptill och nertill i bågen.

Börjar det bildas kondens mellan glasen i en förseglad ruta beror det på att gummi-/aluminiumtätningen blivit spröd och börjat läcka. Då finns det inget annat att göra än byta ut hela insatsen.

Så fixar du ditt elements termostat

Är det så att du har gamla element hemma och nu när det är dags att få igång värmen hemma när kylan tränger sig på? Vi går igenom stegen för att få dom att fungerar och få igång värmen igen.

Lufta elementet med en luftningsnyckel.

(1) Lufta elementet med en luftningsnyckel.

Det första du ska kolla när du sätter på dina element är om det låter i elementen. Är så fallet så kan det räcka med att du luftar elementet. Det gör du snabbast och enkelt med en luftningsnyckel.

Är det nu inte så enkelt att det bara är till att lufta element så behöver en skruvmejsel och en tång.

Det första vi gör att skruva av termostaten (2) och för att sedan sedan ta tången och ta tag i regleringsstiftet (3) och dra ut den om det behövs. Det kan behövas att “rucka” lite fram och tillbaka så vi får tillbaka lite fjädring i det. Du ska nu känna värme i rören och möjligtvis höra att vatten rinner till elementet. Det är nu möjligt att du behöver lufta elementen (1). Det du gör då tar luftningsnyckeln och skruvar tills du antingen hör luft komma ut eller vatten. När vatten strilar ut jämt och inte hör något pysande är detta klart och element ska nu fungerar precis som det ska.

Det är mycket möjligt att du inte får loss regleringsstifte tillräckligt och att det fortfarande inte kommer något vatten till elementet. Då är det mycket möjligt att du får ta en skiftnyckel och lossa första gängningen bakom regleringsstiftet. Det är möjligt att ni behöver rengöra här.

Ett tips är att ni har en bunken eller liknande till hands då ni ska lufta eller skruva loss gängningen bakom regleringsstiftet.

(3) Regleringsstift

(3) Regleringsstift

(2) Skruva loss termostaten

(2) Skruva loss termostaten

Golvvärme för krypgrunder

För att ett hus med krypgrund ska lämpa sig för golvvärme gäller tumregeln på minst 250 mm isolering. Det finns risk för fukt- och mögelproblem i krypgrunder. Hur detta påverkas av golvvärme är idag inte riktigt utrett och därför är det svårt att ge några generella råd. Kontakta en fackman som undersöker grunden innan du bestämmer dig för att installera golvvärme i ett hus med krypgrund. Då får du svart på vitt om det är ok och att det inte kommer att bli några komplikationer gällande framtida problem.

Tips på att lägga golvvärme

Ett utmärkt sätt att höja boendekvaliten i sitt hem är att lägga in ett golvvärmesystem, antingen med el eller vattenburet. Vi ger dig tips på hur du säkrar golvet att fungera med golvvärme.

Saker du ska tänka på när du ska lägga golvvärme:

  • Det är viktigt att golvets yttemperatur överstiger 27°C. Då ska man också tänka på att mattor och liknande höjter golvets yttemperatur med ca 2°C.
  • Man ska tänka på att golvvärmens temperatur inte skiftar mer än 2°C. Då detta påverkar och “sliter” på  golvet.
  • Man ska tänka på att lägga golvvärme under hela golvet och inte snåla och bara lägga där man går. Eftersom den yta som inte har golvvärme kommer “sno” värme från dessa partier och det gör att kostnaden kommer bli högre.
  • Det är viktigt att man har koll på luftfuktigheten i rummet, så att den inte understiger 40-60 % RH. Om den gör detta så är det risk att det kommer att uppstå sprickor i parketten. Man undviker detta genom att normalt leverne; gröna växter, matlagning och vara i rummet. Annars kan man också ta och installera en luftfuktare för att vara på den säkra sidan.
  • När man installera golvvärmen så bör man ALLTID ta och installera en fuktspärr (t ex 0,2 mm plastfolie med sömmarna överlappade med minst 200 mm eller så kan man tejpa sömmarna), och det oberoend av undergolv. Det bör man även tänka på om man ska lägga golvvärme under trägolv.
  • Man ska helst avskilja de golvytor som du inte har installerat golvvärme på med en expansionsfog.
  • Man bör också tänka på att golvvärmekablarna eller rören installeras på ett avstånd på ca 30 mm från golvets grundmaterial.

Bygga nytt eller renovera i Kalmar

Om ni har funderingar på att bygga om, bygga nytt eller renovera i Kalmar eller på Öland så rekommenderar vi GRG Bygg AB. Det är ett byggföretag med sitt säte i Kalmar, men utför även jobb på Öland och hela Kalmar län.
Mycket trevliga och effektiva arbetare som gör ett utomordentligt arbete. För referenser kolla in deras hemsida.

Förvarings tips

Bra förvaring är A och O hemma om du vill hålla ordning och reda.

Hallen är det första intrycket man får av ett hem. Låt varje familjemedlem få varsin box eller korg för handskar, mössor och annat småplock som annars lätt ser stökigt ut.

I köket är insidan av skåpluckorna en outnyttjad yta som lämpar sig bra till förvaring. Sätt upp t ex upp korgar, kastrullocks- och rengöringsmedelshyllor på insidan av dörrarna.

I badrummet kan små korgar göra underverk för alla flaskor, smink och hårborstar som annars ger ett rörigt intryck. Tvätta duschdraperiet eller byt ut det mot ett nytt och några enhetliga handdukar, vips får du en ny känsla!

I vardagsrummet får du snabbt ordning genom att placera alla fjärrkontroller i en gemensam låda och samla ihop alla sladdar i en sladdsamlare. Ett soffbord med extra förvaring under är idealiskt, liksom snygga tidningsställ.

I sovrummet är utrymmet under sängen perfekt att utnyttja till förvaring.

Renovera trägolv

I stället för att lackera ditt trägolv kan du behandla det med olja.

Innan du behandlar golver med olja skall det ha rengjorts, slipats och vara helt torrt. Den avslutande  behandlingen är en slippning(korn 100-120), som ger en både fin och slät yta utan slipspår.
Denna del av arbetet får du inte hoppa över. Om du inte finslipar finns det risk att slipspåren syns tydligt när golvet har oljebehandlats. Och då är det för sent att göra något åt dom.
Efter slipningen skall golvet dammsugas noga och till sist kan du behandla det ytterligare en gång med ett särskilt rengöringsmedel för obehandlat trägolv. Låt sedan golvet torka vilket tar minst 8 timmar om inomhustemperaturen är omkring 20 grader. Först härefter är golvet klart för oljebehandling.

Om golvets yta är mindre än 12-15 kvadratmeter kan du klara jobbet för hand. Du behöver då en gummiskrapa som tål olja, en skursvamp med handtag samt några bomullstrasor.

Fördela oljan med gummiskrapan över högst 5 kvadratmeter i sänder. Olika träslag suger olika mycket, men räkna med att oljan bör ligga på ca 15 minuter. Om oljan på den tiden har sugits in i träet, lägger du på mera olja. Efteråt poleras ytan med skursvampen. Överflödig olja fördelas på nästa yta eller torkas upp med trasorna.

När golvet har polerats noga skall det torkas och du kan forsätta till nästa etapp. Den behandlade ytna skall kännas slät och fullständigt fettfri.

Efter cirka ett dygn kan golvet beträdas, men härdningen pågår 4-7 dagar vid normal inomhustemperatur. Därför är det en god idé att lägga papp – absolut inte plast och helst inte papper – där man går. Undvik att spilla vatten på golvet. Använder du en polermaskin tar härdningen ett par dagar.

Polera med maskin
Hyr en polermaskin i hyraffär, hos en färghandlare eller av en golvleverantör. Det kostar cirka 200 kr per dygn. På maskinen finns en stor, roterande trissa som du både kan polera och slipa med. Du tycker säkert att det är svårt att styra maskinen, men efter en stunds träning går det bra. Maskinen styrs med handtagen, som kan hållas med en hand eller bägge.

Genom att vippa på handtaget bestämmer du åt vilket håll maskinen skall arbeta. Trycker du ner det, går maskinen bakåt. Lyfts handtaget går maskinen framåt. Vrids handtaget mot höger, ja så går även maskinen åt höger. Arbeta med endast små rörelser och håll stadigt i maskinen, så är det inte så svårt att styra den.
En optimal arbetsställning är när handtaget hålls i höfthöjd eller strax nedanför höften. Täck sockla, dörrar och väggar med plast, så stänks det inte ner med olja.
Glöm inte dra ut kontakten innan du byter slipskiva eller polertrissa.

Vilken färg ska golvet ha?
Polertrissan förekommer i olika kvaliteter. Beroende på tillverkaren, kan trissorna ha olika färg beroende på vilken kvalité trissan har. Till oljebehandlingen av golv används normalt gula eller vita trissor, som är cirka 10 mm tjocka skivor av plast.
Det finns fler olika slags golvoljor att välja bland, beroende på vilken affär du går till. En del oljor är bäst för hårt trä, t ex ek och ask, men de flesta oljor är avseeda för behandling av furugolv.
Oljans egenskaper har stor betydelse för vilken färg du vill att golvet skall ha efter behandling. De flesta oljor ger furugolvet en varmt gulröd lyster medan några oljorinnehåller ljusa färgpigment för att ge ett ljust golv. Nårga golvoljor är nästa neutrala och kan med fördel användas som ytbehandling på ett slipat och såp-/lutbehandlat golv, somman vill skall bevara sitt ljusa utseende.
Fråga din färg- eller golvhandlare vad som pass just ditt golv om du är osäker.

Gnid in oljan i träet
Man drar sig för det, men oljan skall faktiskt hällas ut på golvet och sedan fördelas med gummiskrapa eller med polermaskinen, som försetts med en vit polertrissa. Oljan skall få tränga ner i träet i ca 15 minuter. Skulle träet på vissa ställen suga åt sig oljan på den kvarten, häller du på lite till. När golvet har fått lov att suga, skall återstående olja poleras ner i träet med maskinen samtidigt som träet slipas med polertrissan. Efter en omgång torkar du upp överflödig olja. Polera golvet efter 4-6 timmar med maskinen och en trissa som försetts med en stor trasa. Fukta trasan med 1 dl olja för var 10:e kvadratmeter du polerar. Efter 4 timmar kan du gå på golvet men härdningen tar ca 36 timmar.

Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav

Tips på en produkt som passar in här är Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav
Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav

Här kan du köpa och läsa mer om Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav som du ser på bilden. Pris för Trägolv Berg & Berg Ask 1-Stav var i skrivande stund ca 526.0 Läs mer här…

Underhållsolja Berg & Berg

Tips på en produkt som passar in här är Underhållsolja Berg & Berg

Underhållsolja Berg & Berg

Här kan du köpa och läsa mer om Underhållsolja Berg & Berg som du ser på bilden. Pris för Underhållsolja Berg & Berg var i skrivande stund ca 183.0 Läs mer här…

Tapetsering del 2

Då var det dags att fortsätta våran guide i tapetsering.
Vi går på direkt där vi slutade senast.

5. Vik ihop våderna mot mitten från båda ändar. Låt takänden bli något längre än golvänden. Vik dessförinnan in några centimeter av takänden, så slipper du klister i taket. För att inte skarvarna ska öppna sig och torka, rullar man lämpligast ihop den vikta våden medan den sväller.

6. Låt svälla, generellt i ca 5 minuter, men kontrollera rekommenderade liggtid på tapetrullens etikett.

7. Börja tapetseringen med att märka ut en lodlinje där första våden kommer att hamna. Börja vid sidan av ett fönster.

8. Tryck fast övre vådhalvan upptill och kontrollera lodlinjen. Veckla därefter ut den nedre vårdhalvan.

9. Stryk fast våden och arbeta uppifrån och ned, från mitten och utåt. Stryk bort alla luftbubblor. Följ fabrikatens anvisningar angående lämpliga verktyg.

10. Skär rent mot tak och golv efter hand. Använd en bredspackel eller liknande som stöd. Byt mot rakblad ofta. Glöm inte att ta bort. Den invikta remsan vid taket. Torka av listerna.

11. Sätt upp nästa våd så att mönstret passar. Av etiketten framgår det om tapeten ska sättas kant i kant eller med trådkant. Om det kommer fel, lossa den helt från väggen och börja från början.

12. När du kommer till en vinkel, skär våden så att minst 5 mm kommer in på nästa vägg. Näst kommande våd sätts med överlappning ända in i hörnet. Vid hörn (ytterhörn) låter man tapeten gå runt hörnet 1-2 cm.

13. När du kommer till strömbrytare och vägguttag, bryt strömmen och lossa skyddsplattan.

14. Lim får inte pressas ut i skarvarna och komma på tapetens framsida. Får du trots allt limfläckar på framsidan ska de genast blötas upp och tas bort med rent vatten.

15. Stäng aldrig ett nytapetserat rum. Vädra och håll normal rumstemperatur.

16. Är du tveksam och undrar över något, kontakta återförsäljaren eller tillverkaren.

Så nu kan du titulera dig händig tapetserare! Grattis!

Tapetsering

Funderar du på att tapetsera om hemma men är osäker på hur du ska gå till väga? Vet du inte riktigt vilka redskap du ska använda?
Visst kan det vara knepigt, men med lite handfasta råd går det alldeles säkert vägen. Alla kan, det gäller bara att våga. Vi här på allt om renovering kan presentera en kanon guide som gör att du kommer att klara av tapetseringen galant! Var se det gäller kök, vardagsrum, hall, kontor eller sovrum.

Tänk först och främst på detta:
A och O för en lyckad tapetsering är att underarbetet är noggrant utfört. Väggen måste vara torr, jämn och väl förankrad. Gamla tapeter och målade ytor kan göra att tapeten häftar dåligt.
Detta avhjälps lätt genom så kallad målartvätt, sköljning och slipning.

1. Läs noga på rullens etikett och kontrollera att alla rullar har samma trycknummer.

2. Mät takhöjden och skär till våderna. Tag hänsyn till eventuell mönsterpassning.

3. Märk de avskurna våderna med en pil på baksidan så att alla våder tapetseras i rätt riktning.

4. Om du använder ej förklistrad tapet, lägg våderna på bordet med någon förskjutning. På så sätt kan man undvika att få lim på bordet. Applicera limmet jämnt över hela våden. Allra lättast är att använda klistermaskin. Har du istället valt förklistrad tapet; rulla ihop våd för våd. Lägg våden i ett vattenfyllt tråg. Dra den sedan sakta ut på ett bord.

Fortsättning följer….

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress