Allt om renovering

Så fixar du stopp i avloppet


När det har blivit stopp i vasken kan du i många fall klara problemet med en vaskrensare, men för att det ska fungera är det viktigt att du håller en trasa hårt mot bräddavloppet, det vill säga hålet som finns som förhindrar att det rinner över.

Hålet står i direkt kontakt med avloppet via överloppsröret, så det tryck du skapar med en vaskrensare försvinner bara rakt ut via bräddavloppet om du inte tätar till det.

När du håller för bräddavloppet där det förhoppningsvis trycker bort proppen efter några tag.

Innan du använder vaskrensaren skall du fylla vasken med vatten samtidigt som du håller för bräddavloppet med en trasa.

Trycket från vaskrensaren ska ner i avloppet och inte upp genom avloppsröret och ut ur bräddavloppet.

Så underhåller du avloppet

Det finns många avlopp i en bostad: till diskbänken, tvättstugan, tvättställe, badkaret och toaletten. En viktig regel är att aldrig spola ut något som inte kan lösas upp. Den vanligaste orsaken till stopp är oftast stora mängder tvål- och tvättmedelsrester i rör och vattenlås. Det minskar avloppets kapacitet, och ökar risken för stopp.

Ta för vana att hälla kokande vatten ner i avloppet minst två gånger per år, men gärna 4-5 gånger. Det varma vattnet löser upp tvålrester och därmed skapar du bättre passage.

Så fixar du ett hål i kakelplattan

Med lite tur kan du lappa och laga så att du knappt ser det efteråt. Börja med att leta rätt på en färg i exakt samma kulör som kaklet och med samma glans. Det är inte så viktigt vilken sorts färg det är (alltså märket eller om det är alkyd eller akrylat). Det är däremot viktigt att den har samma glans som kakelplattan. En billack kan exempelvis vara bra.

Det går inte åt så mycket färg, så du kan även köpa små burkar med hobbyfärg, Det är också viktigt att det är samma kulör annars blir resultatet inte särskilt snyggt.

Om du vill tona en färg börjar du med en helt vit färg. Den bryter du sedan i ett antal omgångar med provstrykningar fram till dess du har kommit fram till korrekt kulör.

När du trycker att du är nöjd målar du ett prov någonstans på kakelväggen. Låt färgprovet torka. Det kan ta lång tid innan färgen är torr men du kan fuska lite genom att torka med hårtork.

Se till att färgen inte blir för mörk. Det är nämligen betydligt enklare att tona en ljus färg mörkare än att tona en mörk färg till ljusare. Ett gott råd är att hela tiden skriva upp hur du blandar.

4 steg att bli av med hålet i kakelplattan

 1. Ta först ut det gamla pluggen ur hålet.
 2. Fyll igen hålet i plattan med cementbaserat spackelmassa.
 3. När spacklet torkat målas det över med lämplig färg.
 4. När fägen har torkat kan den vattenslipas – korn 1200.

Så blir du av med kalken runt kranar

Förr eller senare kommer det fula kalkfläckar runt kranarna i kök och badrum. Du tar lättast bort den vita beläggningen om du fuktar en trasa med ättika och virar den runt kranen. Låt trasan sitta kvar över natten. Nästa dag kan du lätt få bort resterna med fuktig trasa eller med nylonskursvamp.

Bli av med beläggning på handfat

Om tvättstället/handfatet med tiden har fått ful beläggning som är svår att få bort med vanligt rengöringsmedel får du ha tålamod och gå grundligt till verket.

Problemet är i regel att de medel som användas för att få bort beläggningen behöver lång tid för att verka. Och eftersom ett handfat oftast är i bruk varje dag är det sällan medlen hinner verka tillräckligt länge.

Metoden är alltså enkel men ta tid. Det smutsiga handfatet måste stå i fred åtminstone ett par timmar. Var också beredd på att det kan behövas flera behandlingar innan du är klar. Klä in hela handfatet med hushållspapper som du “impregnerar” med rengöringsmedel, till exempel ättiksyra.

När du har fått bort alla avlagringar är den dagliga rengöringen inget problem längre.

Tre stegs metod för att bli av med beläggen på handfatet

 1. Avfetta med aceton, klä tvättstället invändigt med hushållspapper och fukta rejält med ättiksyra.
 2. Pressa fast det våta hushållspappret på sidorna med en diskborste och låt medlet verka.
 3. Ta bort papperet efter några timmar och tvätta rent med en nylonskursvamp.

Snygga fogar när du sätter kakel – kakelkrys & fogsnöre

När du sätter kakel finns det två hjälpmedel för att få fogarna att bli exakt lika breda överallt: kakelkryss och fogsnöre. Om du sätter kaklet i rader – vinkelrätt mot golv och tak – kan du använda kakelkryss. Men fogsnöret är både enklare och snabbare att arbeta med. Sätter du kaklet diagonalt är kakelkryssen lättare att arbeta med.

Fogsnöret kan dessutom använda igen med kakelkryssen ska sitta kvar.

Lägg fogsnöret på kakelraden innan du börjar sätta nästa lag. Snöret ser till att avståndet alltid är exakt detsamma, och det finns att köpa på flera tjocklekar. 3 mm fogsnöre är vanligt.

Så lagar du kakelfogar

Om fogarna mellan kakelplattorna har börjat ge med sig och du gärna vill göra dem snygga igen måste du börja med att kratsa bort all lös fogmassa. Det får inte finnas gamla lösa rester kvar.

Sedan kan du bland till ny fogmassa som är så lik den gamla färgen som möjligt – när den har torkat, väl att märka. Så det kan löna sig att göra några praktiska prov först.

När du har hittat rätt nyans fogar du på alla ställen där det fattas fogmassa, på samma sätt som när du sätter kakel. Använd en gummispackel och dra den diagonalt över de rengjorda fogarna.

Efter ett par timmar när massan stelnat, torkar du av kakel och fogar med en fuktig svamp. Då försvinner den fogfilm som sitter på plattorna. Men torka inte för hårt, då fogar slipas ur.

Vatten-, luft- eller elgolvvärme?

Det finns flera varianter av golvvärme att välja på så som vattenburen värme, luftburen värme och värmegivande elslingor. Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pelletspanna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning. Golvvärme har en större värmegivande yta än radiatorer och därmed kan temperaturen på vattnet som cirkulerar i systemet vara lägre, vilket gynnar värmepumpens verkningsgrad.

Allmänt om golvvärme

GolvvärmeÄr det dags att renovera badrum eller något annat rum i huset och du funderar på att lägga in golvvärme? Då kommer vi att ge dig tipsen du ska tänka på.

Ska man lägga klinkers så är det nästan ett måste att lägga golvvärme under för att man ska kunna använda det. Det är som sagt mycket skönt med golvvärme. Du kan välja mellan vattenburen golvvärme och el golvvärme. Vattenburen d.v.s. varmvatten som cirkulerar i rörledningar, måste anslutas till en värmepanna, och detta är väl kanske inte det första man tänker på i en lägenhet. Men befintliga radiatorer kan vara en lösning – tala med fastighetsförvaltaren om detta.
El golvvärme är ur arbetssynpunkt en enklare lösning och kan läggas överallt. Finns i två varianter: fullvärme, det vill säga all värme kommer från golvet, och så kallad komfort uppvärmning. Då har bostaden en annan huvuduppvärmning. Antingen det är radiatorer eller element, medan den svaga golvvärmen håller sig varm om fötterna, samtidigt som behovet av primärvärmen minskar. När investeringen väl är genomförd kommer elräkningen att bli lägre eftersom värmen blir jämnare och fördelas på ett behagligt sätt över hela rummet.
Max styrka för golvvärme på trä är 80 watt/kvm, medan du kan lägga upp till 200 watt/kvm på betonggolv. 80 watt är i regel tillräckligt, i alla fall om golvet och bostaden är någorlunda isolerad.

Värme under trägolv
Det finns flera olika lösningar, men ett krav i samband med renoveringen är att golvet kommer att bygga en del på höjden.

 • Är golvet mycket ojämnt måste det jämnas av med golvspackelmassa. Därefter läggs ett lager golvgips som skruvas eller spikas till underlaget.
 • Sedan kommer elektriken och lägger antingen en elektrisk värmematta, en värmekabel eller en värmefolie.
 • Värmekabel eller värmematta täcks med ett tjockt lager kakellim eller specialbruk.
 • Plattor eller hällar kan läggas direkt i kakellim, men annars måste bruket härda några timmar innan du kan plattlägga.
 • Förusättningen för ett bra resultat är att golvet är väl isolerat, så att värmen inte försvinner ner i marken utan går uppåt där den gör nytta.
 • Principen för läggning av golvvärme på betonggolv är i stort sett densamma som för trägolv, men du kan strunta i gipslagret.

Värme under klinker
Klinker och stenhällar är de material som bäst lämpar sig för golvvärme, eftersom dessa “kalla” material är värmeledande och därmed bli behagliga att gå på. Även om du lägger klinker på ett trägolv kan du lägga värme under. Det finns flera metoder, men den vanligaste är en tunn värmematta eller folie som limmas mot underlaget.

 • Är golvet mycket ojämnt, måste det jämnas till med golvspackelmassa eller självavjämnande flytspackel. Därefter läggs ett lager golvgipsskivor som skruvas eller spikas mot undergolvet.
 • Sedan lägger elektrikern antingen en elektrisk värmematta, värmekabel eller värmefolie.
 • Värmekablar eller värmematta täcks med ett tjockt kakellim eller specialbuk och måste vara helt täckt.
 • Klinker  och stenhällar kan läggas direkt i kakellimmet. Bruket måste härda några timmar innan plattorna kan läggas. Den senare metoden är mycket enklare för amatören.
 • Ju större isolerat golvet är, desto bättre tas energin till vara. Men även om det är ett rent betonggolv utan isolering kan värme under klinker/hällar vara till nytta.
 • Principen för läggning på betonggolv är exakt densamma, men du kan avstå från gipslagret.

Så fixar du en sprucken kakelplatta

sprucket_kakelEn sprucken kakelplatta i badrummet ser inte så trevligt ut, men det kan även leda till vassa kanter. I vissa fall kan det även leda till att det tränger in vatten eller fukt och detta kan leda till att plattorna runt omkring kommer att lossna. Med andra ord så borde man byta ut den så snabbt som möjligt för att det ska bli så lite skada som möjligt. Detta är inget du ska dra dig för heller för med rätt verktyg så tar det högst en timme.

De du behöver för att fixa detta är:

 • Hammare
 • Mejsel
 • Försänkare och spik
 • Tandspackel
 • Gummispackel
 • Borrmaskin
 • Svamp
 • Kakelplatta/Kakelplattor
 • Kakelfix
 • Fogmassa

Nu tänkte vi gå igenom hur du ska gå till väga för att byta en sprucken platta.

 1. Begränsa skadan till den spruckna plattan genom att borra flera hål i den en bit från kanterna. Använd ett 8 mm borr. För att borret inte skall glida fäster du ett par remsor maskeringstejp på plattan.
 2. Nu kan du stämma bort kakelplattan utan att sprickorna sprider sig till omgivande plattor. Slå lätt på plattan med hammare och mejsel, men håll mejseln en bit från kanterna så att den inte glider.
 3. Nu när platan är borta skrapa bort allt kakelfix annars blir det hopplöst att få den nya plattan i nivå med övriga. Stäm bort så mycket som möjligt och skrapa sedan med stålspackel eller ett kasserat stämjärn. Ta även bort fogmassa.
 4. Täta hålet med våtrumsmembran. Nästa dygn blandar du en liten portion kakelfix. Följ anvisningarna på förpackningen noga. Fördela kakelfixet i hålet med en fintandad spackel så att fixet täcker hela utrymmet.
 5. Lägg något i fogen som distanshållare, t ex en bit kabel, ett par träbitar eller liknande, i samma tjocklek som den gamla fogen. Vippa in kakelplattan i hålet och tyck den på plats. Fixera den eventuellt med tejp.
 6. Efter ett par dygn kan du foga. Blanda fogmassan efter anvisningarna på förpackningen, och välj en kulör som motsvarar de gamla fogarna. Fördela fogmassan med gummispackel diagonalt över fogarna.
 7. När fogmassan har torkat en stund och fått en fast yta är det dags att torka av kakelplattan med en fuktig svamp. Använd hela tiden rent vatten. Tryck inte med svampen. Till sist polera du av ytan med en torr trasa.

Glöm inte bort om den spruckna kakelplattan satt i ett hörn eller vid golvet att du fogar med nya silikonmassa.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress