Allt om renovering

Vatten-, luft- eller elgolvvärme?


Det finns flera varianter av golvvärme att välja på så som vattenburen värme, luftburen värme och värmegivande elslingor. Ett vattenburet eller luftburet system ger dig större valmöjligheter eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pelletspanna etc. En värmepump i kombination med golvvärme kan vara en bra lösning. Golvvärme har en större värmegivande yta än radiatorer och därmed kan temperaturen på vattnet som cirkulerar i systemet vara lägre, vilket gynnar värmepumpens verkningsgrad.

Allmänt om golvvärme

GolvvärmeÄr det dags att renovera badrum eller något annat rum i huset och du funderar på att lägga in golvvärme? Då kommer vi att ge dig tipsen du ska tänka på.

Ska man lägga klinkers så är det nästan ett måste att lägga golvvärme under för att man ska kunna använda det. Det är som sagt mycket skönt med golvvärme. Du kan välja mellan vattenburen golvvärme och el golvvärme. Vattenburen d.v.s. varmvatten som cirkulerar i rörledningar, måste anslutas till en värmepanna, och detta är väl kanske inte det första man tänker på i en lägenhet. Men befintliga radiatorer kan vara en lösning – tala med fastighetsförvaltaren om detta.
El golvvärme är ur arbetssynpunkt en enklare lösning och kan läggas överallt. Finns i två varianter: fullvärme, det vill säga all värme kommer från golvet, och så kallad komfort uppvärmning. Då har bostaden en annan huvuduppvärmning. Antingen det är radiatorer eller element, medan den svaga golvvärmen håller sig varm om fötterna, samtidigt som behovet av primärvärmen minskar. När investeringen väl är genomförd kommer elräkningen att bli lägre eftersom värmen blir jämnare och fördelas på ett behagligt sätt över hela rummet.
Max styrka för golvvärme på trä är 80 watt/kvm, medan du kan lägga upp till 200 watt/kvm på betonggolv. 80 watt är i regel tillräckligt, i alla fall om golvet och bostaden är någorlunda isolerad.

Värme under trägolv
Det finns flera olika lösningar, men ett krav i samband med renoveringen är att golvet kommer att bygga en del på höjden.

 • Är golvet mycket ojämnt måste det jämnas av med golvspackelmassa. Därefter läggs ett lager golvgips som skruvas eller spikas till underlaget.
 • Sedan kommer elektriken och lägger antingen en elektrisk värmematta, en värmekabel eller en värmefolie.
 • Värmekabel eller värmematta täcks med ett tjockt lager kakellim eller specialbruk.
 • Plattor eller hällar kan läggas direkt i kakellim, men annars måste bruket härda några timmar innan du kan plattlägga.
 • Förusättningen för ett bra resultat är att golvet är väl isolerat, så att värmen inte försvinner ner i marken utan går uppåt där den gör nytta.
 • Principen för läggning av golvvärme på betonggolv är i stort sett densamma som för trägolv, men du kan strunta i gipslagret.

Värme under klinker
Klinker och stenhällar är de material som bäst lämpar sig för golvvärme, eftersom dessa “kalla” material är värmeledande och därmed bli behagliga att gå på. Även om du lägger klinker på ett trägolv kan du lägga värme under. Det finns flera metoder, men den vanligaste är en tunn värmematta eller folie som limmas mot underlaget.

 • Är golvet mycket ojämnt, måste det jämnas till med golvspackelmassa eller självavjämnande flytspackel. Därefter läggs ett lager golvgipsskivor som skruvas eller spikas mot undergolvet.
 • Sedan lägger elektrikern antingen en elektrisk värmematta, värmekabel eller värmefolie.
 • Värmekablar eller värmematta täcks med ett tjockt kakellim eller specialbuk och måste vara helt täckt.
 • Klinker  och stenhällar kan läggas direkt i kakellimmet. Bruket måste härda några timmar innan plattorna kan läggas. Den senare metoden är mycket enklare för amatören.
 • Ju större isolerat golvet är, desto bättre tas energin till vara. Men även om det är ett rent betonggolv utan isolering kan värme under klinker/hällar vara till nytta.
 • Principen för läggning på betonggolv är exakt densamma, men du kan avstå från gipslagret.

Så fixar du imma / kondens i fönster

imma_fonsterSitter det fukt på insidan mot rummet beror det på att den fuktiga inneluften kondeseras mot de kalla glasrutorna. Orsaken kan vara för hög luftfuktighet inomhus (något som gör att du bör överväga att förbättra ventilationen av bostaden på så vis att luften blir torrare). Eller så har fönstret bara enkelglas, eller så är det extremt kallt ute.

Ett element under fönstret kan göra underverk. Värmeströmmen gör fönstret varmare och fukten avdunstar. Men värmen får inte hidras av gardiner eller en bred fönstersmyg, ordna i så fall med spalter som släpper fram den.

Fukt mellan rutorna
Med kopplade och okopplade bågar är det viktigt att att den inre bågen är så tät som möjligt, medan den yttre gärna kan glipa lite grand.

Får den varma luften från rummet möjlighet att smyga sig in mellan bågarna och komma i kontakt med det kalla ytterglaset, konsenderas nämligen vattenångan och det bildas fukt. Detta kan du undvika genom att montera en tätningslist i falsen på den inre bågen.

Det ska finnas ventilation utifrån och in mellan rutorna. I ett kopplat fönster finns det ställskruvar som ordnar med detta, i annat fall kan du borra fem milimeters hål upptill och nertill i bågen.

Börjar det bildas kondens mellan glasen i en förseglad ruta beror det på att gummi-/aluminiumtätningen blivit spröd och börjat läcka. Då finns det inget annat att göra än byta ut hela insatsen.

Så fixar du ditt elements termostat

Är det så att du har gamla element hemma och nu när det är dags att få igång värmen hemma när kylan tränger sig på? Vi går igenom stegen för att få dom att fungerar och få igång värmen igen.

Lufta elementet med en luftningsnyckel.

(1) Lufta elementet med en luftningsnyckel.

Det första du ska kolla när du sätter på dina element är om det låter i elementen. Är så fallet så kan det räcka med att du luftar elementet. Det gör du snabbast och enkelt med en luftningsnyckel.

Är det nu inte så enkelt att det bara är till att lufta element så behöver en skruvmejsel och en tång.

Det första vi gör att skruva av termostaten (2) och för att sedan sedan ta tången och ta tag i regleringsstiftet (3) och dra ut den om det behövs. Det kan behövas att “rucka” lite fram och tillbaka så vi får tillbaka lite fjädring i det. Du ska nu känna värme i rören och möjligtvis höra att vatten rinner till elementet. Det är nu möjligt att du behöver lufta elementen (1). Det du gör då tar luftningsnyckeln och skruvar tills du antingen hör luft komma ut eller vatten. När vatten strilar ut jämt och inte hör något pysande är detta klart och element ska nu fungerar precis som det ska.

Det är mycket möjligt att du inte får loss regleringsstifte tillräckligt och att det fortfarande inte kommer något vatten till elementet. Då är det mycket möjligt att du får ta en skiftnyckel och lossa första gängningen bakom regleringsstiftet. Det är möjligt att ni behöver rengöra här.

Ett tips är att ni har en bunken eller liknande till hands då ni ska lufta eller skruva loss gängningen bakom regleringsstiftet.

(3) Regleringsstift

(3) Regleringsstift

(2) Skruva loss termostaten

(2) Skruva loss termostaten

Golvvärme för krypgrunder

För att ett hus med krypgrund ska lämpa sig för golvvärme gäller tumregeln på minst 250 mm isolering. Det finns risk för fukt- och mögelproblem i krypgrunder. Hur detta påverkas av golvvärme är idag inte riktigt utrett och därför är det svårt att ge några generella råd. Kontakta en fackman som undersöker grunden innan du bestämmer dig för att installera golvvärme i ett hus med krypgrund. Då får du svart på vitt om det är ok och att det inte kommer att bli några komplikationer gällande framtida problem.

Tips på att lägga golvvärme

Ett utmärkt sätt att höja boendekvaliten i sitt hem är att lägga in ett golvvärmesystem, antingen med el eller vattenburet. Vi ger dig tips på hur du säkrar golvet att fungera med golvvärme.

Saker du ska tänka på när du ska lägga golvvärme:

 • Det är viktigt att golvets yttemperatur överstiger 27°C. Då ska man också tänka på att mattor och liknande höjter golvets yttemperatur med ca 2°C.
 • Man ska tänka på att golvvärmens temperatur inte skiftar mer än 2°C. Då detta påverkar och “sliter” på  golvet.
 • Man ska tänka på att lägga golvvärme under hela golvet och inte snåla och bara lägga där man går. Eftersom den yta som inte har golvvärme kommer “sno” värme från dessa partier och det gör att kostnaden kommer bli högre.
 • Det är viktigt att man har koll på luftfuktigheten i rummet, så att den inte understiger 40-60 % RH. Om den gör detta så är det risk att det kommer att uppstå sprickor i parketten. Man undviker detta genom att normalt leverne; gröna växter, matlagning och vara i rummet. Annars kan man också ta och installera en luftfuktare för att vara på den säkra sidan.
 • När man installera golvvärmen så bör man ALLTID ta och installera en fuktspärr (t ex 0,2 mm plastfolie med sömmarna överlappade med minst 200 mm eller så kan man tejpa sömmarna), och det oberoend av undergolv. Det bör man även tänka på om man ska lägga golvvärme under trägolv.
 • Man ska helst avskilja de golvytor som du inte har installerat golvvärme på med en expansionsfog.
 • Man bör också tänka på att golvvärmekablarna eller rören installeras på ett avstånd på ca 30 mm från golvets grundmaterial.

Bygga nytt eller renovera i Kalmar

Om ni har funderingar på att bygga om, bygga nytt eller renovera i Kalmar eller på Öland så rekommenderar vi GRG Bygg AB. Det är ett byggföretag med sitt säte i Kalmar, men utför även jobb på Öland och hela Kalmar län.
Mycket trevliga och effektiva arbetare som gör ett utomordentligt arbete. För referenser kolla in deras hemsida.

Förvarings tips

Bra förvaring är A och O hemma om du vill hålla ordning och reda.

Hallen är det första intrycket man får av ett hem. Låt varje familjemedlem få varsin box eller korg för handskar, mössor och annat småplock som annars lätt ser stökigt ut.

I köket är insidan av skåpluckorna en outnyttjad yta som lämpar sig bra till förvaring. Sätt upp t ex upp korgar, kastrullocks- och rengöringsmedelshyllor på insidan av dörrarna.

I badrummet kan små korgar göra underverk för alla flaskor, smink och hårborstar som annars ger ett rörigt intryck. Tvätta duschdraperiet eller byt ut det mot ett nytt och några enhetliga handdukar, vips får du en ny känsla!

I vardagsrummet får du snabbt ordning genom att placera alla fjärrkontroller i en gemensam låda och samla ihop alla sladdar i en sladdsamlare. Ett soffbord med extra förvaring under är idealiskt, liksom snygga tidningsställ.

I sovrummet är utrymmet under sängen perfekt att utnyttja till förvaring.

Vattenburen golvvärme

Har du funderingar på att renovera om och kanske lägga in golvvärme? Här ger vi lite information om vattenburen golvvärme.

Det bästa sättet att värma upp ett trägolv, ja eller vilket golv du nu ska värme upp, är med vattenburen golvvärme. Detta är ocksåden värmekälla som parkettleverantörererna rekommenderar om golvvärme ska installeras. Vattenburen värme har efter hand blivit den värmekälla som oftast används vid renovering av hus. Fördelen med vattenburen golvvärme är att den gör andra värmekällor mer eller mindre överflödiga, till exempel panelradiatorer, som bränner damm. Dessutom har man frihet att välja den mest fördelaktiga energikällan till värmecentralen, vare sig det är el, olja eller gas. På vissa platser kan man också ansluta sig till ett fjärrvärmenät. Det är en extra fördel om man kan lägga in minst två värmekällor, så att man alltid kan välja det alternativ som är billigast.

El golvvärme

Har du funderingar på att renovera om och kanske lägga in golvvärme? Här ger vi lite information om golvvärme med el.

Det finns flera sätt att lägga värmekablar på. Mycket använda idag är tunna mattor med värmekabel, gärna en lågvoltsvariant. Ska man lägga elvärme under parkettgolvet är det en förutsättning att golvytan temperatur inte kommer att överstiga 27 grader. Högre värme kan ge krympning och sprickbildning, förutom att limmet får sämre hållbarhet. Dessutombör man undvika zonvis värmereglering. Det leder till att trävirket utvidgas ojämn och kan snabbt ge skador.

Normalt uppnås den idealiska yttemperaturen på 23-24 grader med användning av 40-50 W per kvadratmeter. Vill man ha högre värmeeffekt bör andra material än parkett eller trägolv väljas.
Yttemperaturen är också beroende av att värmen har fritt tillträde till inneluften. Detta gäller oavsett materialvalet. Under en matta, en sittsäck eller en hög med kläder kan det på kort tid bli överhettning.

Golvvärme T2Blå-10 Paket För Inspackling

Tips på en produkt som passar in här är Golvvärme T2Blå-10 Paket För Inspackling

Golvvärme T2Blå-10 Paket För Inspackling
Här kan du köpa och läsa mer om Golvvärme T2Blå-10 Paket För Inspackling som du ser på bilden. Pris för Golvvärme T2Blå-10 Paket För Inspackling var i skrivande stund ca 1545.0 Läs mer här…

Golvvärme T2Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv

Tips på en produkt som passar in här är Golvvärme T2Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv

Golvvärme T2Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv
Här kan du köpa och läsa mer om Golvvärme T2Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv som du ser på bilden. Pris för Golvvärme T2Röd Paket För Temperaturkänsliga Golv var i skrivande stund ca 2083.0 Läs mer här…

Golvvärme Komplettering 10 m2 T2Blå-10

Tips på en produkt som passar in här är Golvvärme Komplettering 10 m2 T2Blå-10

Golvvärme Komplettering 10 m2 T2Blå-10
Här kan du köpa och läsa mer om Golvvärme Komplettering 10 m2 T2Blå-10 som du ser på bilden. Pris för Golvvärme Komplettering 10 m2 T2Blå-10 var i skrivande stund ca 4027.0 Läs mer här…

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress