Allt om renovering

Så fixar och underhåller du kakel i duschen


Det är inte bara bilister som har nytta och glädje av lackförsegling, som används för att skydda en nyvaxad lack. Lackförseglingen kan med fördel användas även i badrum.

Kakelplattorna i duschhörnan och runt badkaret kan bli så blanka att de riktigt glänser. Och allt vatten som skvätts på kaklet rinner av utan att lämna vare sig kalk- eller tvålfläckar.

Även marmor, som är en ren naturprodukt och därför svårt att hålla rent eftersom det inte tål tuffa rengöringsmedel, får en skyddande yta, när den behandlas.

Samma sak gäller för tvättställ och annat sanitetsporslin. Lackförsegling kan med fördel användas även på sådana ställen där det lätt bli fläckar efter kalk eller tvål, till exempel på kranarna. Tvätta av ytorna först och försegla dem därefter.

Du får för allt i världen inte behandla golvet eller botten av badkaret. Det kan vara livsfarligt eftersom den förseglade ytan blir fruktansvärt hal.

En flaska med 235 milliliter lackförsegling kostar runt 100 kr och räcker till två behandlingar av ett normalbadrum, mellan 10 och 15 kvadratmeter.

Innan du behandlar kakelplattorna på väggarna i duschhörnan med lackförsegling, så skall de tvättas mycket noga – helst avfettas – samt torkas torra. Se till att inte spilla lackförsegling på golvet eller botten av badkaret, som då blir rena skridskobanan.

Så fixar du stopp i avloppet

När det har blivit stopp i vasken kan du i många fall klara problemet med en vaskrensare, men för att det ska fungera är det viktigt att du håller en trasa hårt mot bräddavloppet, det vill säga hålet som finns som förhindrar att det rinner över.

Hålet står i direkt kontakt med avloppet via överloppsröret, så det tryck du skapar med en vaskrensare försvinner bara rakt ut via bräddavloppet om du inte tätar till det.

När du håller för bräddavloppet där det förhoppningsvis trycker bort proppen efter några tag.

Innan du använder vaskrensaren skall du fylla vasken med vatten samtidigt som du håller för bräddavloppet med en trasa.

Trycket från vaskrensaren ska ner i avloppet och inte upp genom avloppsröret och ut ur bräddavloppet.

Så fixar du stopp i avloppet på toaletten

Innan du börjar använda propplösare eller ringer till en rörmokare kan du pröva med en vaskrensare, det vill säga en gummiklocka på skaft. Ta på dig gummihandskar och pressa ner gummiklockan så långt det går. Rör den sedan uppåt och neråt några gånger. Det räcker ofta för att få bort en propp i avloppet.

Så underhåller du avloppet

Det finns många avlopp i en bostad: till diskbänken, tvättstugan, tvättställe, badkaret och toaletten. En viktig regel är att aldrig spola ut något som inte kan lösas upp. Den vanligaste orsaken till stopp är oftast stora mängder tvål- och tvättmedelsrester i rör och vattenlås. Det minskar avloppets kapacitet, och ökar risken för stopp.

Ta för vana att hälla kokande vatten ner i avloppet minst två gånger per år, men gärna 4-5 gånger. Det varma vattnet löser upp tvålrester och därmed skapar du bättre passage.

Så förstärker du gammal badrumsvägg

När du bygger om ett riktigt gammalt badrum där du har tagit bort puts och gammalt kakel – för att lämna plats för nytt – råkar du ofta ut för att väggarna är svaga och fulla av sprickor. Ja, nästan så svaga att muren raser.

Som tur är kan du reparera väggarna så att de håller för ny puts och nytt kakel. Det gör du genom att förstärka väggarna med ett finmaskigt hönsnät. Spika eller häfta fast nätet så att det sitter på plats och förstärk sedan med ett laget torrbetong, KC 50-50-700, som bara ska blandas med vatten. Men fukta väggen först. Betongen ska ha samma konsistens som tjock välling, och kastas på med murslev eller läggas på med en slipbräda av stål.

Kombinationen av betong och nät kommer att hålla ihop muren och när grunden torkat kan väggen putsas upp med vanlig finputs.

Ta bort mögel & röta på fogar

Mögelfläckar uppstår på grund av att fogarna varit smutsiga samtidigt som det har varit fuktigt i badrummet. I fortsättningen bör ventilationen vara bättre. Men nu har ju skadan redan skett, och då har du tre möjligheter.

  • För att bli av med mögelfläckarna ska du skrapa rent i fogarna och lägga i ny elastisk, antimögelbehandlad fogmassa.
  • Tvätta rent så noga du kan och måla sedan över fogarna.
  • Blek fläkarna så mycket som möjligt, till exempel med vätesuperoxid. Men räkna inte med att alla mörka partier försvinner helt.

Ett tips är att använda en tops för att göra fogarna rena. Mögelfläckarna tvättas först med flytande skrupulver och sedan med vätesuperoxid.
Många fläckar försvinner och de riktigt svara blir ljusare, men fogarna blir inte som nya.

Så fixar du ett hål i kakelplattan

Med lite tur kan du lappa och laga så att du knappt ser det efteråt. Börja med att leta rätt på en färg i exakt samma kulör som kaklet och med samma glans. Det är inte så viktigt vilken sorts färg det är (alltså märket eller om det är alkyd eller akrylat). Det är däremot viktigt att den har samma glans som kakelplattan. En billack kan exempelvis vara bra.

Det går inte åt så mycket färg, så du kan även köpa små burkar med hobbyfärg, Det är också viktigt att det är samma kulör annars blir resultatet inte särskilt snyggt.

Om du vill tona en färg börjar du med en helt vit färg. Den bryter du sedan i ett antal omgångar med provstrykningar fram till dess du har kommit fram till korrekt kulör.

När du trycker att du är nöjd målar du ett prov någonstans på kakelväggen. Låt färgprovet torka. Det kan ta lång tid innan färgen är torr men du kan fuska lite genom att torka med hårtork.

Se till att färgen inte blir för mörk. Det är nämligen betydligt enklare att tona en ljus färg mörkare än att tona en mörk färg till ljusare. Ett gott råd är att hela tiden skriva upp hur du blandar.

4 steg att bli av med hålet i kakelplattan

  1. Ta först ut det gamla pluggen ur hålet.
  2. Fyll igen hålet i plattan med cementbaserat spackelmassa.
  3. När spacklet torkat målas det över med lämplig färg.
  4. När fägen har torkat kan den vattenslipas – korn 1200.

Så blir du av med kalken runt kranar

Förr eller senare kommer det fula kalkfläckar runt kranarna i kök och badrum. Du tar lättast bort den vita beläggningen om du fuktar en trasa med ättika och virar den runt kranen. Låt trasan sitta kvar över natten. Nästa dag kan du lätt få bort resterna med fuktig trasa eller med nylonskursvamp.

Renovera gammalt badkar

Tillåter inte ekonomin att du köper ett nytt badkar trots att du för länge sedan tröttnat på det gamla slitna? Då kan du försöka fräscha upp det med ett lager sytetisk billack istället.

Vi kan givetvis inte garantera hållbarheten, men om du är mycket noga med förarbetet, som vanligt är A och O, och målningen – som du gör med sprayfärg – kan du få ett bra resultat som nog kan hålla i flera år.

Om badkaret har varit målat tidigare kan du först och främst se till att den gamla färgen sitter ordentligt fast över hela badkaret.

Om den gamla färgen flagnar av så faller ju den nya samtidigt, och då finns det väl knappast någon anledning att måla på ett nytt lager.

Börja med att avfetta karet med målartvätt eller aceton. Ta bort alla kalkrester med ättiksyra – späd med fyra delar vatten. Sedan ska hela karet mattslipas försiktigt med slippapper, korn 240. Torka rent innan du sprayar på färgen. Du ska helst måla tre, fyra gånger

Tänk på färgdammet och täck noga när du arbetar med sprayfärg.

Bli av med beläggning på handfat

Om tvättstället/handfatet med tiden har fått ful beläggning som är svår att få bort med vanligt rengöringsmedel får du ha tålamod och gå grundligt till verket.

Problemet är i regel att de medel som användas för att få bort beläggningen behöver lång tid för att verka. Och eftersom ett handfat oftast är i bruk varje dag är det sällan medlen hinner verka tillräckligt länge.

Metoden är alltså enkel men ta tid. Det smutsiga handfatet måste stå i fred åtminstone ett par timmar. Var också beredd på att det kan behövas flera behandlingar innan du är klar. Klä in hela handfatet med hushållspapper som du “impregnerar” med rengöringsmedel, till exempel ättiksyra.

När du har fått bort alla avlagringar är den dagliga rengöringen inget problem längre.

Tre stegs metod för att bli av med beläggen på handfatet

  1. Avfetta med aceton, klä tvättstället invändigt med hushållspapper och fukta rejält med ättiksyra.
  2. Pressa fast det våta hushållspappret på sidorna med en diskborste och låt medlet verka.
  3. Ta bort papperet efter några timmar och tvätta rent med en nylonskursvamp.

Allt Om Renovering is proudly powered by WordPress